Onderzoek: ‘DNS-evolutie cruciaal voor de acceptatie van 5G en next generation netwerktechnologie’

12 juni 2020

Infoblox heeft een nieuw onderzoek gepubliceerd naar de uitdagingen die Communication Service Providers (CSPs) te wachten staan als ze overstappen naar gedistribueerde cloudmodellen. Het rapport bespreekt use cases voor Multi-access Edge Computing (MEC), 5G New Radio (NR) en 5G Next Generation Core (NGC) netwerken.

Het rapport, getiteld “DNS and the Edge: The Evolution will be distributed”, is opgesteld door Heavy Reading op basis van internationaal onderzoek onder CSPs, waarbij met name is gekeken naar de rol van DNS in de evolutie van deze cloudgebaseerde netwerkmodellen.

“Gedistribueerde cloudmodellen zoals 5G en MEC netwerken kunnen de CSP-branche in potentie drastisch veranderen, doordat het diensten mogelijk maakt met een hoge bandbreedte en lage latency”, zegt Dilip Pillaipakam, Vice President en GM, Service Provider Business bij Infoblox. “Om ten volle te kunnen profiteren van de voordelen van deze nieuwe technologieën, en deze diensten ook aan de rand van het netwerk te kunnen ondersteunen, zal DNS echter moeten evolueren.”

DNS is cruciaal om apparaten binnen deze nieuwe netwerkarchitecturen en -technologieën veilig en betrouwbaar toegang te geven tot het netwerk. Omdat 5G NR-, NGC- en MEC-technologieën snellere, meer gedistribueerde netwerken met aanzienlijk meer aangesloten apparaten mogelijk maken, moet DNS steeds verder worden geautomatiseerd, zodat het op grotere schaal en flexibeler kan werken.

Ondanks het belang van DNS voor het betrouwbaar functioneren van deze netwerken, denkt een grote groep CSPs dat hun DNS op dit moment niet in staat is om MEC of 5G NGC te ondersteunen.

Om hierin te kunnen voorzien, zullen netwerken gebruik moeten maken van gedistribueerde DNS technologie, waarmee netwerk managers hun gebruikers aan de rand van het netwerk tegemoet kunnen komen.

Andere belangrijke conclusies uit het onderzoek:

  • CSPs beschouwen DNS als cruciaal voor de acceptatie van next-generation netwerk technologieën zoals 5G (71%), cloudgebaseerde managed security services (66%) en MEC (63%).
  • Ruim een derde van de ondervraagde CSPs is van plan in de komende twaalf tot achttien maanden MEC (36%), 5G (35%) en NGC (35%) in te voeren.
  • Volgens deze providers is het ontbreken van een volwassen vendor oplossing het grootste obstakel voor MEC (36%), 5G NR (46%) en 5G NGC (39%) implementaties.

De ondervraagde CSPs vertegenwoordigen diverse sectoren; de grootste groepen waren geconvergeerde operators (46% van de respondenten), mobiele operators (26%) en vaste lijn en kabeloperators (elk 10%). In de enquête werd gevraagd naar hun plannen voor de implementatie van MEC-, 5G NGC- en 5G NR-technologieën, naar business use cases en naar de zorgen en belemmeringen voor de implementatie.

De bevindingen van de enquête geven aan dat de toekomst van DNS zal afhangen van de beschikbaarheid van een volledig gedistribueerd en volledig capabel edge-based DNS.

“CSPs die willen profiteren van de voordelen van cloudgebaseerde en gedistribueerde technologieën zoals MEC, 5G NR en 5G NGC, hebben DNS-diensten nodig die de uitdaging van de edge-centric netwerkmodellen kunnen bijbenen”, stelt Pillaipakam. “DNS-aanbieders zullen zich moeten aanpassen en ontwikkelen om ervoor te zorgen dat klanten in deze sector worden voorzien van de functionaliteit, flexibiliteit en veiligheid die deze nieuwe architecturen vereisen.”

Download hier het volledige rapport.

Robbert Hoeffnagel

Robbert Hoeffnagel

Editor @ Belgium Cloud

Pin It on Pinterest

Share This