IT-groep Cegeka neemt telecombedrijf Gridmax over

11 mei 2020

IT-groep Cegeka neemt telecombedrijf Gridmax, gevestigd in Wallonië, over. Gridmax is een managed service provider van bedrijfskritische 4G connectiviteit ondersteund door multi-acces edge computing oplossingen. Met deze acquisitie neemt Cegeka een nieuwe stap in de beloftevolle Industrial Internet of Things (IIOT) markt. Bovendien krijgt Cegeka nu al toegang tot de toekomstige 5G-frequentieband. “Het bestaande netwerk en spectrum dat Gridmax exploiteert, laten ons toe om met Cegeka de eerste stappen te zetten in de draadloze telecommunicatiemarkt in aanloop naar de uitrol van nieuwe 5G-diensten”, zegt Stijn Bijnens, CEO van Cegeka. “Dit is een volgende stap in onze strategie om fundamenteel en op lange termijn in te spelen op de noden in digitale transformatie van belangrijke sectoren in de B2B-markt.”

Gridmax is gespecialiseerd in het beheer van bedrijfskritische 4G connectiviteit voor Machine Type Communication (MTC)-toepassingen in landelijke regio’s. Het bedrijf maakt hiervoor gebruik van de 3,5GHz band. Een van de belangrijkste diensten van het bedrijf is het beheer van 4G connectiviteit voor SCADA-telecontrole van apparatuur in afgelegen stroomdistributiecabines. “Cegeka is een belangrijk Europees IT-bedrijf en biedt een aanzienlijk groeipotentieel voor Gridmax omwille van haar uitgebreide commerciële netwerk. Daarnaast krijgen wij toegang tot nieuwe middelen om de evolutie naar massieve Machine Type Communication (mMTC) 5G diensten te bewerkstelligen”, zegt Eric Smekens, CEO van Gridmax.

Breed aanbod aan draadloze technologieën

“Met de overname van Gridmax worden we in het zuiden van het land actief als een connectiviteitsprovider in de B2B-markt. We breiden ons portfolio uit met een technologisch platform waarmee we een breed aanbod aan draadloze 4G en 5G-diensten kunnen uitrollen”, aldus Stijn Bijnens. “De acquisitie betekent een mooie opportuniteit voor de verdere ontwikkeling van onze draadloze oplossingen voor B2B-klanten in Wallonië. We zien mogelijkheden om onze positie te versterken in functie van de uitrol van Mobiele Private Netwerken bij industriële klanten”, zegt Manuel Pallage, general manager van NSI. NSI is een dochteronderneming van Cegeka en focust op de Franstalige markt.

Gebruiksrechten 5G-spectrum

Gridmax is een van de partijen in België die op dit ogenblik al gebruiksrechten voor het Belgische 5G-spectrum in handen heeft. De frequenties bevinden zich aan de onderzijde van de zogenaamde 5G-band, tussen 3,4 en 3,6 Ghz. “Dankzij deze frequenties kunnen we private netwerken uitrollen voor bedrijven, gebruikmakend van 5G-technologie”.  Lokale 5G-netwerken kunnen een grote meerwaarde bieden voor de businessklanten van Cegeka”, benadrukt Stijn Bijnens.  Naast hoge snelheden voor nieuwe B2B-trafiekprofielen biedt 5G stabiele, betrouwbare, lage latency connectiviteit. Deze voordelen verhogen de efficiëntie van bedrijfskritische operationele processen en maken de uitrol van nieuwe en innovatieve mMTC / IIOT-diensten mogelijk.

 

Robbert Hoeffnagel

Robbert Hoeffnagel

Editor @ Belgium Cloud

Pin It on Pinterest

Share This