Loyaltek en Paynovate komen met speciale betaalkaart voor coronagedupeerden

8 mei 2020

Nu de coronacrisis in kleine stappen maar zeker onder controle komt, richt de focus zich op de volgende uitdaging: het herstarten van de economie. Hoewel nationale overheden en instituties binnen Europa ingrijpende crisismaateregelen aankondigden, is het nog maar de vraag of deze genoeg zijn, en vooral of hulp snel genoeg beschikbaar is om diegenen te helpen die dat op dit moment nodig hebben. Het is daarom belangrijk om vandaag al actie te nemen en niet morgen.  

 
Tegen deze achtergrond hebben de Europese fintech-pioniers en -veteranen Loyaltek en Paynovate een samenwerking gestart die heeft geleid tot een uniek voorstel aan politieke leiders. Doel is om een burgers snel te voorzien van financiële middelen via de Unity Card. Deze innovatieve én nuttige debitkaart is voor wat betreft gebruik te beperken tot een bepaald geografisch gebied (bijvoorbeeld een gemeente) of tot bepaalde type winkels of bedrijven, in dit geval tot zaken die nu verplicht dicht zijn zoals restaurants, bars en kappers. De kaart is zo het perfecte instrument om de lokale economie te stimuleren en te voorkomen dat geld wegvloeit naar buitenlandse webshops, wordt gespaard of wordt opgestuurd naar het buitenland. 
 
“Of het nu gaat om winkeliers die hun zaak moesten sluiten of een moeder die eten nodig heeft voor haar kinderen, onze leiders op elk niveau, van gemeente tot nationaal, zoeken naar manieren om de effecten van de lockdown te verminderen en zich voor te bereiden op een normale gang van zaken en economisch herstel”, zegt Robert Masse, oprichter en CEO van Loyaltek en expert op het gebied van betaalkaarten. “Maar de tijd dringt en de vraag doet zich voor hoe we alle middelen snel en efficiënt kunnen toewijzen, tegelijkertijd de risico’s van fraude vermijden en er zeker van zijn dat overheidsgeld wordt besteed als bedoeld, zodat er een win-winsituatie ontstaat en de maatschappij als geheel profiteert.”
 
De Unity Card werkt net als een gewone pinpas op betaalautomaten. De geldigheidsperiode kan worden aangepast aan de behoeften en de beoogde ondersteuning. Gebruikers kunnen de resterende waarde controleren dankzij een QR-code op de achterkant, terwijl een extranet de uitgevende instantie in staat stelt om de manier waarop de kaarten worden gebruikt in realtime te bewaken, analyseren, beheren en zelfs aan te passen. Op deze manier zijn het in crisistijd opnieuw nieuwe technologieën die verlichting bieden in een situatie die aanvankelijk onoplosbaar leek. 
 
“Als teken van sociale betrokkenheid wilden onze research- en development-teams zichzelf nuttig maken tegen de verschrikkingen van het coronavirus. Uiteindelijk zijn het pragmatisme en het potentieel van deze oplossing die ons ervan hebben overtuigd om de nodige partnerschappen op te zetten om deze in heel Europa uit te rollen”, zegt Masse. “De naam van de kaart, die natuurlijk staat voor solidariteit, kwam vanzelf en we hebben besloten om de eerste vijfduizend exemplaren aan te bieden aan alle gemeenten die ermee willen werken, aangezien zij de situatie ter plaatse het best kennen. De implementatiekosten worden tot een minimum beperkt en bedragen een fractie van de gebruikelijke kosten van vergelijkbare ‘traditionele’ maatregelen. Bovendien nemen we geen marge op de transacties.” 
 
De door Loyaltek en Paynovate voorgestelde oplossing heeft zijn waarde eerder bewezen in Duitsland ten tijde van de migratiecrisis, toen de autoriteiten duizenden vergelijkbare kaarten uitgaven om de toelagen van Syrische vluchtelingen te beheren. Zij konden hiermee in hun meest elementaire behoeften voorzien en deze bij lokale winkels afnemen. 
 
Het uiterlijk van de Unity Card is zo nodig te personaliseren. De kaart kan rechtstreeks aan betrokkenen worden verstrekt, of door de bevoegde autoriteiten. De betalingen die door burgers met de kaart worden gedaan, worden beheerd samen met de rest van het betalingsverkeer van de winkeliers. De ondersteuning van de kaarthouder wordt geleverd door Loyaltek of de ‘klant’ zelf, dat wil zeggen de uitgevende autoriteit. 
 
 
 
Robbert Hoeffnagel

Robbert Hoeffnagel

Editor @ Belgium Cloud

Pin It on Pinterest

Share This