Hyper-converged Kubernetes infrastructuur scoort hoog in GigaOM-rapport

6 mei 2020

Diamanti Inc. behaalde bij zeven van de elf beoordelingsaspecten de hoogste score in het GigaOMrapport over het landschap van beschikbare storage oplossingen voor Kubernetes. Eind april deed Enrico Signoretti, senior storage analist bij GigaOM, verslag van zijn onderzoek naar dertien beschikbare oplossingen voor storage in samenhang met Kubernetes op het internationale IT-publiciteitplatform StorageNewsletter.com

De snelle acceptatie van Kubernetes heeft ervoor gezorgd dat bedrijven bezig zijn met een transitietraject naar ontwikkeling van applicaties, gevat in containers.  De complexiteit en onderhoudsproblematiek verbonden aan een monolitische software architectuur heeft veel CIO’s doen besluiten om voor hun nieuwe applicaties te kiezen voor het concept van softwareontwikkeling door een reeks kleine ontwikkelteams. Zij leveren applicaties, opgesplitst in logische modulen met één of enkele functies (microservices).  Die apps laten zich afzonderlijk testen en onderhouden. Eenmaal operationeel in gebruik communiceren de containers onderling via API’s (Application Program Interface). Aanvankelijk werkte men met een relatief kleine Kubernetes-infrastructuur met simpele applicaties die om weinig storage faciliteiten vroegen. Inmiddels migreren IT-afdelingen ook applicaties die vragen om permanent opslaggeheugen naar de microservices omgeving.

Daarbij zien zowel grote als kleine ondernemingen voordelen in een hybride cloud strategie (applicaties in de private cloud, public cloud en on-premise). Er vindt een verschuiving plaats van handmatige, statische distributie naar automatische dynamische distributie van applicaties en data tussen de diverse cloud en on-premise omgevingen. De mobiliteit van applicaties en data wordt maatgevend voor de prestaties van IT-organisaties.  Zij kiezen aan de hand van technische en economische factoren het meest geëigende infrastructurele platform. De Kubernetes-technologie voorziet daarin. De implementatie vereist evenwel een visie op: persistente en betrouwbare storage faciliteiten; datamanagement en beveiliging; orkestratie van distributieprocessen van applicaties en data. Enrico Signoretti constateert dat de specificaties voor de standaard container storage interface (CSI) nog tamelijk onvolwassen zijn. Volgens hem vind je dat terug in de oplossingen van veel leveranciers van Kubernetes-technologie. 

De technologie van Diamanti vormt daarop volgens de Italiaanse analist een uitzondering. Deze hyper-converged (totaal gevirtualiseerde) oplossing, hoog genoteerd op de innovatie-as in het beoordelingsdiagram van het GigaOM-rapport, leent zich bij uitstek voor het opbouwen van Kubernetes native cloud ervaring bij grote ondernemingen met als belangrijke eigenschappen: de hoge prestaties en het gebruiksgemak. De technologie komt met ’pre-installed’ standaard Kubernetes-distributiefaciliteiten, maar de afnemer kan in plaats daarvan ook kiezen voor het Red Hat OpenShift-platform. Ten tijde van het productonderzoek was het productaanbod van Diamanti nog niet toegesneden op afnemers in het MKB-segment. Daar is inmiddels verandering in gekomen door de samenwerking met onder meer Dell en Lenovo, die beiden onder eigen label en hardware-architectuur de Diamanti Kubernetes-technologie als kant en klare appliance gaan distribueren.

 

Robbert Hoeffnagel

Robbert Hoeffnagel

Editor @ Belgium Cloud

Pin It on Pinterest

Share This