Altair Inspire versnelt simulatiegestuurd ontwerpen

6 mei 2020

Altair, leverancier van oplossingen voor productontwikkeling, high-performance computing (HPC) en data-analyses, introduceert een nieuwe Altair Inspire versie. Dat is een integrale oplossing voor generatief ontwerpen en simuleren, waarmee het creëren en optimaliseren van innovatieve producten, onderdelen en samenstellingen verder te versnellen is. Dankzij ondersteuning van simulatiegestuurd ontwerpen verkort Altair Inspire de time-to-market en biedt het mogelijkheden om ontwerpen te optimaliseren tegen lagere kosten.

Integratie SimSolid

Inspire is tevens geïntegreerd met Altair SimSolid voor snelle en nauwkeurige structurele analyses van complexe samenstellingen, zoals onafhankelijk gevalideerd door NAFEMS. Als gevolg hiervan sluit SimSolid naadloos aan op twee veelgebruikte solvers voor de engineering en maakindustrie:

  • Altair OptiStruct: een marktleider en industriestandaard voor structurele efficiency en topologie-optimalisatie voor het generatief ontwerpen van produceerbare geometrie
  • Altair MotionSolve: voor multi-body systeemanalyses en simulaties van dynamisch bewegende onderdelen, inclusief belastingveranderingen
  • Inspire Cast, Inspire Form, Inspire Extrude en Inspire Print 3D: voor het uitvoeren van productiesimulaties door productontwerpers en simulatiespecialisten 


Intuïtief te gebruiken software

Inspire is intuïtief te gebruiken en binnen enkele uren te leren ontwerp- en simulatiesoftware, ontwikkeld voor zowel productontwerpers als simulatiespecialisten zonder veel CAD-ervaring.
De software draait op standaard laptops en werkstations, waardoor er geen investering in kostbare grafische uitbreidingen nodig is. Ontwerpwijzigingen zijn direct in het Inspire-model door te voeren zonder eerst te hoeven converteren naar het oorspronkelijke CAD-systeem. Verder zijn interactief aan te brengen wijzigingen, zoals geometrieverbeteringen, veranderingen in de maatvoering en andere onderdelen, snel opnieuw te analyseren met behulp van SimSolid.

Time-to-market verkorten

Inspire stelt ontwerpers en simulatiespecialisten in staat eenvoudiger, sneller en eerder ‘what-if’ analyses uit te voeren, waardoor zij producten in kortere tijd op de markt kunnen introduceren. De nieuwe versie bevat onder andere onderstaande functionaliteit:

  • Dynamic Motion: eenvoudig genereren en simuleren van dynamisch bewegende complexe ontwerpen en deze optimaliseren op basis van dynamische belastingen.
  • Topology Optimization: topologie optimaliseren op basis van productie-eisen, om beter produceerbare oplossingen te creëren.
  • Design for Additive Manufacturing: vormondersteuningen en supportstructuren toevoegen en het productieproces simuleren om mogelijke deformaties, delaminaties en oververhitting te voorkomen.
  • Structural Analysis: statisch lineaire en modale analyses uitvoeren op modellen en daarbij de verplaatsingen, trek- en drukspanningen en vervormingen, veiligheidsmarges en meer visualiseren.
  • Assembly Configuration: meerdere configuraties van machines en producten creëren voor het evalueren van concepten en ontwerpscenario’s.
  • Manufacturing Simulation: de uitgebreidere productieversies van Inspire maken hoge kwaliteit simulaties mogelijk van gietprocessen, het buigen van plaatmaterialen, 3D-printen, extrusies en binnenkort tevens spuitgieten. Deze oplossingen zijn toepasbaar voor snelle controles van de produceerbaarheid en gedetailleerde productiesimulaties.

Betere ontwerpbeslissingen nemen

“Het is niet langer de vraag wie er verantwoordelijk is voor simulaties, maar wanneer en waar die worden toegepast in het proces”, zegt James Dagg, CTO van Altair- design & simulation solutions. “In plaats van alleen valideren aan het eind van de ontwikkelcyclus, stelt Inspire onze klanten in staat om meer alternatieven eerder in het proces te testen. Als gevolg daarvan kunnen zij beter onderbouwde ontwerpbeslissingen nemen en kostbare wijzigingen in een latere fase voorkomen. De integratie met SimSolid versterkt niet alleen deze voordelen, maar maakt het simuleren ook aanzienlijk sneller, nauwkeuriger en flexibeler.”


“Inspire verbreedt de toepassing van analyses naar ontwerpers, terwijl het gecombineerd gebruik met Simsolid waarde toevoegt voor simulaties door CAE-specialisten die niet vaak met CAD-tools werken”, zegt Don Tolle, practice director simulation-driven systems design van CIMdata, een wereldwijd opererend onafhankelijk consultancybedrijf, gespecialiseerd in innovatie en Product Lifecycle Management (PLM). “Wij geloven dat Inspire uitgebreid met de SimSolid-technologie de potentie heeft om zowel de zoektocht naar het democratiseren van simuleren in de PLM-industrie te realiseren, als de businessvoordelen van simulatiegestuurd ontwerpen te benutten.”

 

Robbert Hoeffnagel

Robbert Hoeffnagel

Editor @ Belgium Cloud

Pin It on Pinterest

Share This