Rittal lanceert 5 nieuwe Power Distribution Units voor betere energie-efficiëntie en beveiliging van datacenters

16 april 2020

Rittal lanceert vijf nieuwe uitvoeringen in haar gamma van stroomverdeelsystemen of PDU’s (Power Distribution Units). Deze intelligente stroomverdeelsystemen dienen als energie-efficiënte oplossingen voor de extreem hoge eisen op het vlak van stroomvoorziening en een betere bescherming van de hard- en software van moderne datacenters. De nieuwe reeks PDU’s is beschikbaar vanaf 1 mei 2020.

Het is geen geheim meer dat in de komende jaren datavolumes exponentieel zullen groeien. Moderne datacenters en serverrooms huisvesten een groot deel van deze volumes en honderdduizenden euro’s aan hard- en software. De stroomkosten lopen al snel in de tienduizenden euro’s per jaar. Het is dus niet verwonderlijk dat de vraag naar energiezuinige oplossingen toeneemt en er naar een oplossing gezocht wordt om de bedrijfszekerheid te garanderen. 

Lagere beheerskost

Ieder datacenter stelt zijn eigen, specifieke eisen aan de stroomverdeling. Daarom heeft Rittal vijf nieuwe, compacte PDU’s geïntroduceerd: de PDU Basic, PDU metered, PDU metered +, PDU switched en PDU managed. De verschillende modellen hebben elk een eigen toepassingsgebied en verschillende gemeenschappelijke kwaliteiten. PDU’s werden initieel op de markt gebracht door de stijgende vraag naar een eenvoudig te monteren en compacte stroomvoorziening in het rack. De PDU basiclevert een robuuste en compacte basisstroomverdeling voor de IT-omgeving. De contactdoosstrook laat zich eenvoudig aansluiten en is direct klaar voor gebruik. Deze eenvoudige configuratie en flexibiliteit vertalen zich meteen in een lagere beheerskost.

Bescherming hard- en software

De nieuwe PDU’s bieden bovendien een antwoord aan de nood om de vaak zeer dure hard- en software in moderne datacenters en serverrooms te beschermen. Naast de betrouwbare bescherming tegen onbevoegd gebruik door de afdekking van ongebruikte uitgangen, maakt de PDU metered het ook mogelijk om via een ethernetaansluiting een overzichtelijke webinterface te beheren. Hierdoor kunnen de vermogensgegevens van een compleet IT-rack bewaakt worden. De PDU metered + gaat een stap verder met de mogelijkheid om niet enkel het vermogen per fase te meten, maar ook per steekplaats. Met de PDU switched kunnen afzonderlijke uitgangen dan weer via een webinterface in- en uitgeschakeld worden.

“De nieuwe reeks PDU’s biedt heel wat functionaliteiten. Zo kan een alarm bijvoorbeeld signaleren wanneer een bepaalde drempel aan stroomverbruik wordt overschreden”, zegt Koen Van Hende, Product Manager bij Rittal Belgium. “De verantwoordelijke kan de noodzakelijke wijzigingen doorvoeren, zowel ter plaatse als vanop afstand. Zo kan een onverwachte uitval voorkomen worden en wordt beschadiging van hard- of software vermeden. Andere sensoren monitoren dan weer de temperatuur, luchtvochtigheid, toegangscontrole, …”

Minimaal stroomverbruik

Speciaal ontwikkeld voor de high-end IT-racks, biedt de PDU managed een stroomverdeling met energiemeet- en bewakingsfuncties voor elke afzonderlijke uitgang. Deze functionaliteiten maken van de PDU’s ‘intelligente contactdozen’. Niet alleen de spanning, stroom en het effectief en schijnbaar vermogen kunnen gemeten worden, maar ook het energieverbruik. Bovendien houden de bistabiele relais het stroomverbruik van de PDU zelf zo minimaal mogelijk.

“Een laag energieverbruik begint met een optimaal berekende stroomvoorziening”, vertelt Koen Van Hende. “Er kan een analyse gemaakt worden door per steekplaats het energieverbruik te meten. Loopt dit te hoog op, dan kan de klant zich afvragen of de stroomkosten van het huidige toestel opwegen tegen de kosten van de aanschaf van een nieuw, meer energiezuinig toestel. Zo helpen onze intelligente stroomverdeelsystemen om de energie-efficiëntie in het datacenter te bewaken en het effectief stroomverbruik van datacenters te optimaliseren.”

Beschikbaarheid

De vijf nieuwe PDU’s zullen beschikbaar zijn vanaf 1 mei 2020. De reeks zal ook tentoongesteld worden op de stand van Rittal tijdens Infosecurity.be, de ICT-vakbeurs, op 9 en 10 september 2020 in Brussels Expo. Verschillende experts van Rittal zullen aanwezig zijn om de nieuwe generatie PDU’s te demonstreren.

 

Robbert Hoeffnagel

Robbert Hoeffnagel

Editor @ Belgium Cloud

Pin It on Pinterest

Share This