Ontrack: 39 procent van organisaties die slachtoffer zijn van een ransomware aanval hebben geen goede back-up

25 maart 2020

Ontrack heeft  de resultaten van zijn ransomware-enquête vrijgegeven. Uit de enquête, die is gehouden onder 541 organisaties, blijkt dat maar liefst 39 procent van de organisaties die getroffen zijn door een ransomware aanval geen toegang hebben tot een werkende back-up. 37 procent van de getroffen organisaties kon hierdoor maar een deel van hun data terughalen.  Daarentegen geeft maar liefst 83 procent van de bedrijven aan dat het belangrijk is om je goed voor te bereiden op een ransomware aanval. 53 procent geeft aan dat er zelfs een noodplan klaarligt voor een eventuele aanval, 77 procent had hier ook data recovery in opgenomen.

Om ransomware aanvallen te voorkomen heeft Ontrack de volgende tips samengesteld:

  1. Zorg ervoor dat je besturingssysteem (ook wel OS genoemd) up-to-date is. Door je besturingssysteem up-to-date te houden, kunnen hackers geen toegang krijgen tot je systeem via kwetsbaarheden die het gevolg kunnen zijn van verouderde software.
  2. Download up-to-date beveiligingsprogramma’s. Als je ervoor zorgt dat je computer over de nieuwste anti-malwaresoftware beschikt, bescherm je deze tegen mogelijke bedreigingen. Er zijn diverse oplossingen verkrijgbaar, dus als ze niet standaard op je computer zijn geïnstalleerd, moet je even goed rondkijken waar je een goede versie kunt krijgen. Om je te helpen, vind je hier een overzicht met de top 10 beste gratis softwareoplossingen tegen malware op de markt.
  3. Zorg ervoor dat al je apparaten wachtwoordbeveiliging hebben. Een wachtwoord op je apparaat is de gemakkelijkste manier om het te beschermen. Deze tip klinkt misschien simpel, maar het zou je verbazen hoeveel mensen geen wachtwoorden instellen!
  4. Maak moeilijke wachtwoorden. Wanneer je wachtwoorden instelt op je apparaten, moet je ervoor zorgen dat ze complex zijn en dat je niet hetzelfde wachtwoord gebruikt voor meerdere apparaten. Heb je moeite om je wachtwoorden te onthouden, gebruik dan een wachtwoordbeheerder. Je kunt ook overwegen om verificatie in twee stappen in te stellen.
  5. Pas op voor phishingberichten. Jazeker, ze bestaan nog! De dagen dat een prinses uit het buitenland moest worden gered, zijn al lang voorbij; hackers zijn een stuk slimmer geworden! Ontvang je een e-mail waarover je twijfels hebt, controleer dan of het e-mailadres echt van de persoon is van wie wordt beweerd. Als een e-mail bijvoorbeeld van Apple afkomstig lijkt te zijn en het e-mailadres is XXX@789.com, dan is dat dus niet zo.
  6. Zorg dat je back-up up-to-date is. Jezelf beschermen betekent ook een back-up van je gegevens hebben. Als je namelijk door malware wordt getroffen, kun je je systeem snel en zonder gedoe opnieuw opbouwen. Zorg ervoor dat je back-upsysteem niet verbonden is met je netwerk (of alleen zolang dat nodig is). Zo voorkom je dat je back-up ook wordt getroffen door malware.
  7. Overweeg het gebruik van tapes als back-upsysteem. Tapes bieden de meeste veiligheid voor je gegevens met betrekking tot opslag. Zodra je back-up op een tape is gezet, wordt de tape uitgenomen en is deze niet meer verbonden met het netwerk. Zo kan de tape nooit last hebben van een malwareaanval.

 

Robbert Hoeffnagel

Robbert Hoeffnagel

Editor @ Belgium Cloud

Pin It on Pinterest

Share This