Rittal neemt 5G in productieomgeving in gebruik

9 maart 2020

Rittal heeft als een van de eerste industriële bedrijven de 5G-frequentietoewijzing verworven. Nog voor het einde van dit jaar wordt in de nieuwe fabriek in Haiger een intern mobiel 5G-netwerk geïnstalleerd. De eerste pilotprojecten, bijvoorbeeld op het gebied van productiebewaking en -analyse, zijn al gedefinieerd.

Rittal wil het mobiele 5G-netwerk in Haiger zo snel mogelijk in een realistische productieomgeving installeren en inbedrijfstellen. Het doel van de nieuwe mobiele technologie is het dataverkeer aanzienlijk te versnellen en te vereenvoudigen – bijvoorbeeld bij video gebaseerde vergelijkingen van aantallen met opgeslagen ordergegevens en bij de stapsgewijze implementatie van analyses ten behoeve van preventieve inspecties.

Carsten Röttchen, technisch directeur bij Rittal GmbH

“Door de krachtige mobiele 5G-technologie kunnen wij de mogelijkheden en voordelen van de digitalisering van onze productieprocessen nog beter benutten. Wij willen daarmee de flexibiliteit en efficiëntie van onze productie naar een hoger niveau tillen”, zegt Carsten Röttchen, technisch directeur bij Rittal GmbH.

Met de nieuwe mobiele 5G-standaard is het mogelijk om gegevens met een snelheid van 10 Gigabit per seconde te verwerken. Dat is 100 keer sneller dan met de huidige 4G Long Term Evolution (LTE) -standaard. 5G geldt als de technologie van de toekomst. Industriële productieprocessen zijn hiermee nog beter te koppelen en aan te sturen. Hierdoor is een optimale benutting van de mogelijkheden van Industrie 4.0 te realiseren. “Wij verwachten dat grote bandbreedten, minimale latency, real-time-mogelijkheden, verbeterde beschikbaarheid en een hoge betrouwbaarheid zullen zorgen voor een verdere optimalisatie van de productieprocessen in onze fabriek, omdat we na de eerste testruns in staat zullen zijn om de 5G-technologie te integreren in productie kritische en besturingsrelevante taken”, licht Röttchen toe.

Edge-cloud-computerruimte in bedrijf

In de toekomst zijn de benodigde gegevens die afkomstig zijn van sensoren, componenten, machines of robots sneller dan ooit in een edge- of cloud-computerruimte te registreren en met behulp van kunstmatige intelligentie (KI) te analyseren en te beoordelen. In de nieuwe fabriek in Haiger zijn de noodzakelijke IT-voorzieningen al aanwezig. Zoals bijvoorbeeld ONCITE, een op KI gebaseerde edge-cloud-computerruimte voor een snelle, real-time-verwerking en -analyse van industriële gegevens. Deze tot nu toe unieke oplossing, die onlangs is bekroond met de “Innovation Champions Award”, wordt zelfs op de markt aangeboden. “Zodra de tests in Haiger met succes zijn afgerond, zullen wij de 5G-technologie als productcomponent van ONCITE voor andere klanten aanbieden”, aldus Dr. Sebastiaan Ritz, manager German Edge Cloud, een onderneming van de Friedhelm Loh Group.

“Wij staan in de startblokken. Zodra de betreffende apparaten voor de 5G-technologie beschikbaar komen, kunnen wij de volgende stap zetten. Wij verwachten dat de installatie van de techniek voor de eerste testruns eind 2020 gereed zal zijn,” verklaart Andreas Huck, manager Controlling, Accounting, HR en IT bij Rittal GmbH.

Maximaal geautomatiseerde productie in Haiger

In de nieuwe Rittal-fabriek in Haiger worden met meer dan 100 hightech-machines en installatiecomponenten op 24.000 vierkante meter ca. 9.000 AX-wand-/vloerkastsystemen en KX- compacte behuizingen per dag geproduceerd – alles maximaal geautomatiseerd. Hiervoor verwerkt de fabriek ca. 35.000 ton staal per jaar.

Nu al zorgen hogere besturingssystemen voor een koppeling van machines en handlingsystemen om een communicatienetwerk te vormen volgens de standaards van Industrie 4.0. In de fabriek worden 20 zelfrijdende transportsystemen gebruikt. Ook het verpakken, etiketteren en verder transporteren ten behoeve van de distributie is geautomatiseerd. Met behulp van continu aanpasbare, kennisgebaseerde systemen zijn toekomstige uitvaltijden te verminderen, is onderhoud predicatief te plannen en zijn storingen van dit uitgekiende productieproces te reduceren.

De gedigitaliseerde orderafwikkeling zorgt dat het standaard productassortiment inclusief toebehoren beschikbaar is in het Global Distribution Center. Van klant naar klant – consistente gegevens, configuratie en engineering bij de klant tot aan uitlevering en service.

 

Robbert Hoeffnagel

Robbert Hoeffnagel

Editor @ Belgium Cloud

Pin It on Pinterest

Share This