‘Vergroening van IT is niet moeilijk of duur, als je maar weet hoe je moet beginnen’

6 maart 2020

Nog al te vaak wordt verduurzaming van IT gezien als lastig en kostbaar. “Dat klopt niet”, zegt Julie Chenadec van Green IT Amsterdam. Deze Nederlandse stichting houdt zich bezig met het vergroenen van ICT – zowel in datacenters als in kantoor- en andere omgevingen. “Wie slim investeert in ICT kan zelfs én goedkoper uit zijn én minder energie gebruiken.”

Minder hardware én minder energieverbruik

Chenadec noemt een voorbeeld. “Veel bedrijven en overheidsinstellingen hebben de afgelopen jaren veel tijd en energie gestoken in virtualisatie. Vaak gaat het om de eerste stappen en haalt men nog zeker niet het maximale uit het virtualiseren van de ICT-omgeving. Wie echter heel nadrukkelijk virtualiseert slaat twee vliegen in één klap. Allereerst is men dan vaak in staat om niet vijf of tien virtuele machines op een fysieke server te plaatsen, maar misschien wel 50, 60 of meer. De besparing die dit oplevert in aantallen aan te schaffen hardware is enorm. Om van de licentiekosten nog maar te zwijgen.”

Tegelijkertijd, zo stelt zij, levert men ook nog eens een prima bijdrage aan energiebesparing en dus vergroening van ICT. “Want wie niet acht servers nodig heeft voor zijn applicaties en VM’s, maar slechts één bespaart natuurlijk fors op het energieverbruik. Technisch een weldoordachte IT-omgeving creëren levert dus vaak ook voordelen op het gebied van duurzaamheid op.”

Green IT-training

Om dit soort thema’s op de kaart te zetten heeft Green IT Amsterdam een cursus ontwikkeld, de Green IT Foundation-training. Het gaat om een 3-daagse cursus is gericht op iedereen die betrokken is bij of geïnteresseerd is in Green IT en kennis wil opdoen op dit gebied of wil begrijpen hoe hun rol past in de bredere context van Green IT. Hoewel ontworpen voor IT-professionals, is deze kwalificatie ook erg relevant ideaal voor onder andere niet-IT-professionals die een basiskennis van het vakgebied nodig hebben – zoals Managers for Corporate Sustainability en Procurement. Ook voor medewerkers van vendoren biedt de opleiding veel nuttige informatie.

Onderwerpen en thema’s

Onderwerpen die tijdens de training aan bod komen zijn onder andere:

  • De bredere achtergrond van Green IT 
  • Hoe ontwikkel ik een Green IT-beleid binnen zijn organisatie?
  • Hoe stel ik een Green IT-actieplan op?
  • Concepten en technieken voor interne beoordeling
  • De risico’s en de voordelen van Green IT
  • De beschikbare technieken en technologieën om Green IT mogelijk te maken
  • De rol van Green IT in de organisatie
  • De rollen en de verantwoordelijkheden van de belangrijkste belanghebbenden
  • De cursus is Engelstalig en wordt verzorgd door Green IT Amsterdam-adviseur John Booth.

Datum: 15, 16, 17 april

Tijd: hele dag, inclusief ontbijt & lunch

Locatie: SURFsara, Science Park 140, 1098 XG Amsterdam

Meer informatie kunt u hier vinden. 

Registreren kan hier

Robbert Hoeffnagel

Robbert Hoeffnagel

Editor @ Belgium Cloud

Pin It on Pinterest

Share This