Dematic automatiseert Nationale bibliotheek Israël

2 maart 2020

Dematic heeft de unieke opdracht gekregen om een automatiseringsoplossing te leveren voor de opslag van kleine objecten in de Nationale bibliotheek van Israël. Het nieuwe logistieke systeem met 50.000 bakken levert bibliotheekbezoekers alle boeken die zij bestellen en wordt de ‘Source of Knowledge’ genoemd.

De totale collectie van Israël’s Nationale bibliotheek bestaat uit ruim 5,5 miljoen objecten. Daartoe behoren ‘s werelds grootste collecties van Hebreeuwse boeken en tekstuele Judaica, waaronder zo’n 1000 archiefcollecties van beroemde mensen, zoals Martin Buber, Else Lasker-Schüler en Franz Kafka. Circa vier miljoen boeken en teksten worden straks in 50.000 bakken opgeslagen. Bibliotheekbezoekers kunnen de bewegingen van het nieuwe logistieke systeem deels via een panoramisch raam volgen.

Dematic’s geautomatiseerde opslagsysteem wordt geïntegreerd in een nieuw gebouw, ontworpen door het Zwitserse architectenbureau Herzog & de Meuron. Zij hebben tevens het Tate Modern in Londen, het Olympisch Stadion in Peking en de Hamburgse Elbphilharmonie Concert Hall ontworpen.

Traditie ontmoet moderne automatisering

Elke bak van het automatische opslagsysteem bestaat uit maximaal acht compartimenten, waarin ruimte is voor meerdere boeken. Dematic is als leverancier gekozen voor dit project vanwege de aanwezige ervaring met het automatiseren van logistieke processen in bibliotheken. Alleen al in de Verenigde Staten heeft deze intralogistieke specialist diverse bibliotheken uitgerust met een vergelijkbare oplossing voor het geautomatiseerd opslaan van kleine objecten. Ook de architecten van Herzog & de Meuron hebben al ervaring met het ontwerpen van bibliotheekgebouwen. Opgericht in 1978, bepaalt dit ontwerpersduo in belangrijke mate het beeld van de hedendaagse moderne architectuur.

Voordelen moderne technologie benutten

“Het nieuwe gebouw met een geïntegreerde automatiseringsoplossing voor het opslaan van kleine objecten laat goed zien hoe bibliotheken met een rijke historie moderne technologie kunnen benutten”, zegt Jessica Heinz, Head of Marketing & Business Development Dematic Central Europe. “Als daar straks boeken worden besteld hoeven deze niet meer handmatig te worden opgezocht en opgehaald. In plaats daarvan wordt de betreffende opslagbak automatisch naar een afhaallocatie gebracht en met een laser aangewezen welk boek men eruit moet halen. Daarna transporteert een conveyor de bak automatisch terug naar de opslaglocatie. Omdat boeken minder vaak worden vastgepakt blijft de kwaliteit ervan beter intact.”

Integratie architectuur en automatisering

“Het feit dat wij de ‘Source of Knowledge’ mogen gaan versterken met onze oplossing, maakt dit een uniek project”, benadrukt Heinz. “Het beeld van de ‘Source of Knowledge’ is ook zichtbaar in de architectuur, met als startpunt het door Herzog & de Meuron ontworpen plafondoculus, waardoor het licht van bovenaf het gebouw binnenvalt. Deze cirkelvormige opening loopt door alle verdiepingen en verbindt ze met elkaar. Elke kromming is gevuld met boeken, die de ‘Source of Knowledge’ symboliseren.”

Nationale bibliotheek van Israël

Het nieuwe gebouw van de Nationale Bibliotheek van Israël, gelegen tussen het Parlement en het Israëlisch Museum in Jeruzalem, bestaat uit zes bovengrondse verdiepingen en vijf ondergrondse. Om te voorkomen dat er vocht het gebouw binnendringt, kunnen alle materialen die nodig zijn voor de nieuwe geautomatiseerde opslagoplossing alleen via een speciale opening op het dak naar het gebouw worden getransporteerd. Deze moet telkens weer goed worden afgesloten, vooral tijdens het regenseizoen van november tot april, wat een enorme logistieke uitdaging is.

Het ontwerp van Herzog & de Meuron voorziet in grote glazen vitrines die bezoekers van buitenaf inzicht geven in het binnenwerk van de bibliotheek. Op deze manier kan men al tijdens het uitvoeren van de werkzaamheden de geautomatiseerde opslag van kleine onderdelen bekijken. De gevel van het gebouw heeft een bijzondere gebogen vorm en bestaat uit Jeruzalem kalksteen. Ook voor culturele evenementen zoals lezingen, optredens, concerten en tentoonstellingen worden ruime locaties gepland, waardoor de bibliotheek een divers publiek zal aantrekken. De oplevering van het gebouw staat gepland voor oktober.  

 

Robbert Hoeffnagel

Robbert Hoeffnagel

Editor @ Belgium Cloud

Pin It on Pinterest

Share This