Thales en General Electric gaan samenwerken voor betere veiligheid van energiecentrales

4 februari 2020

Thales en General Electric hebben een samenwerking aangekondigd ter verbetering van de veiligheid van energiecentrales. Het doel is de energieopwekkende industrie te beschermen tegen digitale risico’s met het leveren van bedreigingsinformatie, specifieke trainingen en een uitgebreid portfolio aan securitytechnologie.

Cruciaal daarbij is de integrale aanpak voor informatietechnologie (IT) en operationele technologie (OT) systemen die steeds meer aan elkaar gekoppeld worden. Daarmee komt de kwetsbaarheid van zowel de kantoor- als energieopwekkende systemen onder druk komt te staan.
 

National Digital Exploitation Centre

Onderdeel van de samenwerking is de installatie van apparatuur bij het National Digital Exploitation Centre (NDEC) in het Verenigd Koninkrijk. Thales heeft dit educatiecentrum voor digitale veiligheid in samenwerking met de overheid in Wales opgericht. Cyberaanvallen plus reactiescenario’s worden hierin gesimuleerd, gedetecteerd en voorzien van structurele oplossingen met behulp van technologie van Thales en General Electric Steam Power.
 
“Het is van cruciaal belang dat beheerders van energiecentrales regelmatig gerichte training krijgen ter bescherming van hun vitale infrastructuur”, vertelt Eric ten Bos, Lead Consultant Internet-of-Things voor OT bij Thales. “Energiecentrales profiteren van de samenwerking tussen Thales en General Electric dankzij oplossingen die volledig afgestemd zijn op de specifieke problematiek van energiecentrales.” 
 

Cyberdreigingen in energiesector

Thales heeft onlangs een handboek over cyberdreigingen in de energiesector gepubliceerd. Daarin geeft het technologiebedrijf inzage in de meest risicovolle hackersgroepen in de energieopwekkende industrie. Zo meldt het dossier dat de cyberaanvallen afkomstig zijn van zowel door staten gesponsorde actoren als specifieke groepen cybercriminelen. De zogeheten Industrial Control Systems (ICS) en Supervisory Control & Data Acquisition Systems (SCADA) zijn steeds vaker doelwit van gerichte cyberaanvallen al dan niet gesponsord door overheidsinstanties bij international conflicten. Deze ICS- en SCADA-systemen worden gekoppeld aan IT-systemen waarmee meer gegevens beschikbaar komen, bijvoorbeeld voor preventief onderhoud van energiecentrales.
 
De overeenkomst tussen Thales en General Electric is ondertekend tijdens het driedaagse Internationale Cybersecurity forum in Lille in Frankrijk van 28 tot 30 januari 2020.
 
Robbert Hoeffnagel

Robbert Hoeffnagel

Editor @ Belgium Cloud

Pin It on Pinterest

Share This