‘Lage datavaardigheid kost organisaties miljarden aan verloren productiviteit’

30 januari 2020

Er is een kloof ontstaan tussen de datagedreven ambities van organisaties en het daadwerkelijke vermogen van medewerkers om waarde te halen uit data. Dit blijkt uit een nieuw rapport van Accenture en Qlik genaamd ‘The Human Impact of Data Literacy‘, uitgevoerd namens The Data Literacy Project.Data is een goudmijn die binnen een bedrijf innovatie en groei kan stimuleren. Echter, zodra werknemers moeite hebben om data te begrijpen, kan dit productiviteit en bedrijfswaarde beïnvloeden. Accenture en Qlik hebben een onderzoek uitgevoerd onder 9.000 werknemers wereldwijd. Hieruit blijkt dat bedrijven elk jaar door stress gemiddeld meer dan vijf werkdagen (ongeveer 43 uur) per werknemer verliezen. Stress die wordt veroorzaakt door informatie-, gegevens- en technologiekwesties. Werknemers stellen bijvoorbeeld hun werk uit of melden zich zelfs ziek. De kosten hiervan lopen wereldwijd in de miljarden: $ 109,4 miljard in de VS; $ 15,16 miljard in Japan; $ 13,17 miljard in het VK; $ 10,9 miljard in Frankrijk; $ 9,4 miljard in Australië; $ 4,6 miljard in India; $ 3,7 miljard in Singapore; $ 3,2 miljard in Zweden; en $ 23,7 miljard in Duitsland.

Invloed

Een te lage vaardigheid om data te interpreteren en analyseren heeft invloed op het vermogen van organisaties om mee te draaien in een datagedreven economie. Bijna alle ondervraagde werknemers (87 procent) ziet data als een waardevolle toevoeging, terwijl maar een minderheid daadwerkelijk gebruik maakt van data in de besluitvorming. Slechts een kwart van de ondervraagde werknemers gelooft dat ze volledig vaardig zijn om data effectief te gebruiken. Daarbij geeft 21 procent van de ondervraagden aan vertrouwen te hebben in hun datavaardigheid: het vermogen om data te lezen, te begrijpen, te bevragen en ermee te werken. Bovendien vertrouwt 37 procent van de werknemers hun beslissingen op basis van data; bijna de helft (48 procent) baseert besluiten op hun intuïtie.

Een gebrek aan datavaardigheden vermindert de productiviteit op de werkvloer. Driekwart (74 procent) van de ondervraagde werknemers geeft aan zich overweldigd of ongelukkig te voelen bij het werken met data. Dit heeft invloed op hun algehele prestaties. Het leidt er bijvoorbeeld toe dat werken met data wordt vermeden: 36% zet alternatieve methoden in. Een ruime meerderheid (61 procent) vindt dat de overload aan data stress oplevert op de werkvloer. Dat komt verder naar voren in het onderzoek: iets minder dan een derde (31 procent) van het wereldwijde personeelsbestand geeft aan ten minste één dag ziekteverlof op te nemen, vanwege stress omtrent informatie, data en technologie.

“Niemand twijfelt aan de waarde van data – maar veel bedrijven moeten hun benadering van databeheer, analyse en besluitvorming opnieuw uitvinden. Dit betekent dat hun personeel over de vaardigheden en training moet beschikken die nodig zijn om de nieuwe kansen van data te benutten”, zegt Sanjeev Vohra, Group Technology Officer en Global Data Business Lead bij Accenture. “Datagedreven bedrijven die zich richten op continu leren, zijn productiever en behalen een groot concurrentievoordeel.”

Handvatten bieden

Om succesvol te blijven in de datarevolutie, moeten bedrijfsleiders ervoor zorgen dat hun medewerkers zelfverzekerder en kundiger worden. Datavaardige medewerkers geven sneller aan dat zij het zelfvertrouwen hebben om betere beslissingen te nemen, en worden daardoor ook meer vertrouwd om deze beslissingen te nemen. Training in datavaardigheid zou de productiviteit ten goede komen, gelooft 37 procent van de werknemers.

Jordan Morrow, Global Head of Data Literacy bij Qlik en voorzitter van de Data Literacy Project Advisory Board, voegt hieraan toe: “Ondanks het feit dat bedrijven de waarde van data erkennen voor het succes van hun bedrijf, worstelen de meeste bedrijven nog steeds met het opzetten van teams die die waarde daadwerkelijk kunnen verzilveren. In plaats van te investeren in de zelfredzaamheid van werknemers om met data te werken, is er veel aandacht besteed aan het verlenen van selfservice-toegang tot data.  Het probleem is dat werknemers zonder de juiste training of de benodigde tools niet met data uit de voeten kunnen. Je moet het zien als vissen zonder hengels, aas of netten: iemand naar de waterkant brengen wil nog niet zeggen dat ze dan een vis kunnen vangen.”

5 stappen

In het rapport ‘The Human Impact of Data Literacy’ van Qlik en Accenture worden vijf stappen opgesomd die organisaties helpen bij het inrichten van hun datavaardigheidsstrategie, om zo te werken aan een ​​datagedreven personeelsbestand, inclusief duidelijke dataverwachtingen en een cultuur van co-evolutie.

Qlik en Accenture zijn oprichters van het Data Literacy Project, met als doel datavaardigheden verder te ondersteunen. Deze wereldwijde community stimuleert het voeren van diepgaande discussies en het ontwikkelen van tools die nodig zijn om een ​​zelfverzekerde en succesvolle, datavaardige samenleving te vormen.

 

Robbert Hoeffnagel

Robbert Hoeffnagel

Editor @ Belgium Cloud

Pin It on Pinterest

Share This