AXA over Dag van de Privacy (28/01): Eén op vier Belgen heeft maar één wachtwoord

27 januari 2020

Morgen vindt de jaarlijkse Dag van de Privacy plaats. Een dag die in het leven werd geroepen om burgers te informeren over hun rechten en hen aan te moedigen om hun persoonsgegevens te beschermen. Dat lijkt broodnodig, toont de jaarlijkse Cyberbarometer van AXA Partners. Uit een vergelijking tussen de resultaten van 2018 en 2019 blijkt dat steeds meer Belgen toegeven hun wachtwoorden te recycleren of toegang te hebben tot andermans Facebookaccount. “Terwijl het aantal incidenten met cybercriminaliteit blijft toenemen, lijkt de Belg er steeds minder van wakker te liggen”, verduidelijkt Hanne Vandecapelle, Value Proposition Manager Cyber AXA Partners.

Helft van de Belgen recycleert wachtwoorden

Eén van de frappantste vaststellingen uit de jaarlijkse Cyberbarometer van AXA Partners is het feit dat de Belg zijn wachtwoorden te vaak recycleert. Zo gebruikt de helft van de Belgen vaak hetzelfde wachtwoord voor verschillende applicaties en websites. Meer zelfs; bijna een vierde van de Belgen (23%) gebruikt hetzelfde wachtwoord voor alle websites.

Uit de Cyberbarometer van 2019 blijkt dat vergeleken met 2018 minder Belgen (-3%) voor elke account een volledig nieuw wachtwoord verzinnen dat niet geïnspireerd is op zijn of haar vorige wachtwoord. “Wachtwoorden recycleren is allesbehalve een goed idee. Je moet minder zaken memoriseren maar je maakt het hackers zo ook véél gemakkelijker. Als je gegevens gehackt worden op één site, proberen de cybercriminelen diezelfde gegevens immers ook op andere sites”, zegt Hanne Vandecapelle, Value Proposition Manager Cyber AXA Partners.

Daarnaast zijn de Belgische wachtwoorden ook te voorspelbaar. ‘Wachtwoord’, ‘123456’, de eigen naam of verjaardag, té veel Belgen baseren hun wachtwoorden op persoonlijke informatie (49%), gemakkelijk te onthouden woorden (21%) of zinnen (8%). Hoewel het de meest veilige keuze is, kiest amper 1 op 5 Belgen (22%) voor willekeurige cijfers en letters.

1 op 3 Belgen kan inloggen op andermans Facebook-account

Persoonlijke gegevens zijn gegevens die je niet met een wildvreemde wil delen. Toch is dat exact wat meer dan één op tien Belgische Facebookgebruikers (12%) doet door hun profiel volledig openbaar te houden. Bij 19% is het profiel beschikbaar voor vrienden en vrienden van vrienden. Opvallend: 5% heeft geen idee wie zijn of haar Facebookprofiel kan bekijken.

Daarbovenop kan drie op tien Belgische Facebookgebruikers naar eigen zeggen inloggen op Facebookaccount van iemand anders. Dat is een lichte stijging ten opzichte van de Cyberbarometer van 2018 (29%). In de meeste gevallen gaat het om de account van de partner (17%), kind(eren) (12%) of andere familieleden (10%). “Je profiel is een vertegenwoordiging van jezelf. Daarom is het best als alleen jij in het bezit bent van je inloggegevens. Pas ook goed op met wie je toegang geeft tot je sociale mediaprofielen”, verduidelijkt Vandecapelle.

In deze whitepaper bundelde AXA Partners de resultaten van de Cyberbarometer 2019 samen met enkele concrete tips & tricks die consumenten kunnen helpen om zich beter te beschermen tegen cybercriminaliteit. 

 

Robbert Hoeffnagel

Robbert Hoeffnagel

Editor @ Belgium Cloud

Pin It on Pinterest

Share This