StarlingX integreert OpenStack, Kubernetes en Ceph voor edge- en IoT-projecten

17 januari 2020

De open source-community StarlingX, het open source edge computing- en IoT-platform voor toepassingen die om krachtige prestaties en lage latency vragen, maakt de beschikbaarheid van release 3.0 bekend. Dit platform richt zich op OpenStack® en Kubernetes; volgens prognoses van 451 Research zal in deze markt in 2023 totaal $12 miljard omgaan. StarlingX combineert de twee genoemde technologieën met Ceph. Daarmee ontstaat een containergebaseerde infrastructuur voor schaalbare edge-toepassingen.

Belangrijkste functies 

Om verdere ondersteuning te bieden voor de lage latency en gedistribueerde clouds waar edge computing en het industrial Iot (IIoT) om vragen verleende StarlingX prioriteit aan de volgende functies in StarlingX 3.0: 

  • Infrastructuur- en cloud-monitoring: Versie 3 introduceert een nieuw Armada-manifest (stx-monitor) dat de softwarecomponenten en diensten definieert die nodig zijn voor de inzet van een oplossing voor de monitoring van de infrastructuur en het Kubernetes-cluster en de diensten waarop die draait.
  • Integratie met OpenStack Train: StarlingX is nu gebaseerd op Train, de laatste release van OpenStack.
  • Integratie van gedistribueerde cloud-omgevingen en containers: De community heeft wijzigingen gedaan die nodig zijn om gedistribueerde clouds te integreren met een gecontaineriseerde versie van OpenStack.
  • Nieuwe ondersteuningsopties voor hardware accelerators: StarlingX heeft de aanvankelijke integratie van Intel FPGA (via Darby Creek) in zijn platform opgenomen. Dit vormt een aanvulling op de ondersteuning voor andere hardware accelerators.
  • Time Sensitive Networking (TSN) voor VM’s: TSN omvat een reeks van standaarden van de IEEE die voortdurend verder worden ontwikkeld om Ethernet-gebaseerde LAN’s tijdgevoelig te maken. Deze standaarden dragen bij aan bounded worst-case latency. Deze essentiële technologie is inzetbaar in diverse sectoren, zoals de auto- en maakindustrie. De toevoeging van TSN aan StarlingX vereist een enorme inspanning, omdat de technologie is gebaseerd op diverse IEEE-standaarden en toepassingsscenario’s.

Meer informatie over deze en andere functies van StarlingX 3.0 is te vinden in de blog post van Glenn Seiler, vice president Open Source Strategy bij Wind River.

Snelle opeenvolging van releases

StarlingX release 1.0 (2018) voorzag in een versterkte versie van het OpenStack-platform dat op dedicated fysieke servers draaide. StarlingX 2.0, dat in september 2019 werd uitgebracht, maakte gebruik van aanvullende bouwstenen om de open infrastructuur te versterken. Het platform integreerde OpenStack en Kubernetes met het oog op flexibiliteit, robuustheid en ondersteuning voor heterogene workloads.

Sinds het StarlingX-project van start ging hebben 187 auteurs 5.928 bijdragen gedaan. Release 3.0 volgt slechts vier maanden na de introductie van release 2.0 en voegt 876 commits toe. Deze zijn afkomstig van 70 developers afkomstig van organisaties zoals 99Cloud, FiberHome, Intel,  OpenStack Foundation, Red Hat en Wind River. Gebruikers, operators en developers worden aangemoedigd om de software uit te proberen en met de StarlingX-community van gedachten te wisselen. Dat laatste is mogelijk via IRC (#starlingx op Freenode) of de mailinglijst (lists.starlingx.io).

Het doel van het StarlingX-project is om in de praktijk bewezen cloud technologieën voor edge computing op een nieuwe manier te configureren, om volwassen en robuuste cloud-functionaliteiten naar sterk gedistribueerde IT-omgevingen te brengen. StarlingX is een integraal edge cloud-infrastructuurplatform voor bare metal, VM’s en containers. Het voorziet in high availability (HA), quality of service (QoS), krachtige prestaties en lage latency. StarlingX maakt gebruik van componenten van andere open source-projecten zoals Ceph, Linux, KVM, OpenStack en Kubernetes. Het vult die aan met nieuwe diensten zoals configuratie- en foutbeheer. StarlingX komt daarmee tegemoet aan de hoge eisen die aan de edge computing-toepassingen van carriers en industriële bedrijven worden gesteld.

Ondersteuning

StarlingX is onder meer inzetbaar voor IoT-toepassingen in de transportsector, de gezondheidszorg, industriële automatisering, 5G, smart buildings en smart cities, zelfrijdende auto’s, locatiegebaseerde retailoplossingen, virtual radio access networks (vRAN’s), augmented reality, virtual reality en voor beveiligingsdiensten.

 

Robbert Hoeffnagel

Robbert Hoeffnagel

Editor @ Belgium Cloud

Pin It on Pinterest

Share This