State-of-the-art technologie
De kaart heeft nu twee elektronische chips in plaats van één: een contactchip en een contactloze chip. De contactloze chip stelt de eID in staat om als reisdocument te functioneren met de mogelijkheid om aan de grens uitgelezen te worden, terwijl de contactchip gebruikt wordt voor de online interacties van de burger met onder anderen de overheid en de mogelijkheid biedt om een elektronische handtekening te plaatsen. Als reisdocument is de eID volledig in overeenstemming met de normen van de Internationale Burgerluchtvaartorganisatie (ICAO).
Het ontwerp is volledig herzien en bevat nieuwe elementen om namaak nog beter te kunnen bestrijden. De weergave van de foto met perforatietechniek op de voorkant van de kaart en met lasergravure op de rugzijde is op dit gebied een innovatie en een wereldprimeur. Samen met de hoofdfoto en de registratie ervan op de twee chips is dit visuele element dus op vijf verschillende plaatsen op de kaart aanwezig wat het een bijzonder sterk veiligheidskenmerk maakt.
Beveiligd document
De Belgische eID is een sleuteldocument voor alle Belgische burgers en kent een toenemend gebruik in elektronische vorm en online. Naast het beheer van een hoogwaardig document dat elke poging tot imitatie kan tegengaan, vereist het beheer van de personalisatiegegevens van burgers eveneens een hoog niveau van veiligheid. Daarom heeft de eID-productielocatie de meest geavanceerde veiligheidscertificeringen, zoals ISO 27001.
In de hoedanigheid van reisdocument, zullen op de eID twee vingerafdrukken opgeslagen worden, een techniek dat al weid verspreid is en reeds in de paspoorten geïntegreerd is.
Via haar ZetesConfidens-divisie, houder van de QTSP (Qualified Trust Service Provider) status, zal Zetes ook zorgen voor de uitgifte van de authenticatie en elektronische handtekening certificaten, in overeenstemming met de Europese eIDAS regelgeving.