Datum bekend voor Open Source Hardware-event: 10 maart 2020

15 januari 2020

Het jaar 2020 gaat goed van start met de Open Source Hardware-dag die 10 maart 2020 wordt gehouden. Locatie: het Nederlandse datacenter van maincubes in Schiphol-Rijk bij Amsterdam. 

Open source staat voor veel mensen nog altijd gelijk aan open source software. Zeg maar Linux, OpenStack en dergelijke. Maar ook hardware wordt tegenwoordig op basis van open source-modellen ontwikkeld en geleverd. Op 10 maart 2020 tijdens het event ‘Open Source Hardware 2020’ laten de Nederlandse magazines/websites DatacenterWorks en CloudWorks samen met een aantal partners zien welke kansen open source hardware te bieden heeft. 

Open source hardware is niet hetzelfde als Open Compute Project. OCP mag dan een van de bekendste projecten rond het ontwikkelen van open source hardware zijn, maar het is zeker niet de enige. LinkedIn heeft bijvoorbeeld ook een open source hardware-project opgezet – Open19 geheten – dat zich richt op het ontwikkelen van open source kabinetten. En ten aanzien van tal van componenten zien we vergelijkbare initiatieven.

Voor veel IT-afdelingen en datacenters is open source hardware echter nog een relatief nieuw fenomeen. Dat is jammer want open source hardware kan grote voordelen bieden. Daarover gaat het tijdens het event dat DatacenterWorks organiseert samen met CloudWorks, maincubes, Rittal, Circle B en de Nederlandse belangenorgansiaties DHPA en ISPConnect. 

Tal van zeer relevante onderwerpen komen hierbij aan de orde:

  • Energiebesparing – Open source hardware is vaak zeer energiezuinig. Hoe kan deze eigenschap een rol spelen bij de energietransitie die in Nederland nu op gang aan het komen is? John Laban van Open Compute Project zal laten zien welke rol OCP-hardware kan spelen bij de vergroening van datacenters.
  • 2e hands IT-hardware – Met name Facebook is een zeer grote afnemer van open source hardware. Het social media-bedrijf vervangt zijn IT-hardware echter met grote regelmaat. Daardoor is een interessante markt voor 2e hands IT-hardware op basis van open source-concepten ontstaan. Is 2e hands hardware sowieso niet een interessante optie voor veel IT-afdelingen en datacenters? Dagvoorzitter Robbert Hoeffnagel gaat hierover graag in discussie met de zaal.
  • Aan de slag met OCP-hardware. Rittal, maincubes en Circle B hebben in het datacenter van maincubes in Amsterdam een European Experience Center ingericht. Hier kunnen IT-afdelingen en datacenterspecialisten oplossingen op basis van Open Compute Project-technologie bekijken, maar ook hun eigen systeemomgevingen testen.

Kijk voor meer informatie op: https://opensourcehardware.datacenterworks.nl/110219. 

 

Robbert Hoeffnagel

Robbert Hoeffnagel

Editor @ Belgium Cloud

Pin It on Pinterest

Share This