Onderzoek Kaspersky: ‘Goede voornemens voor 2020: bijna 1 op de 2 digitale gebruikers wil online levensstijl verbeteren’

10 januari 2020

Meer dan 40% van de online gebruikers heeft als goed voornemen voor het nieuwe jaar om de digitale levensstijl te veranderen. Zo is de meerderheid van plan minder tijd op gadgets door te brengen. De nieuwjaarsresoluties om sterkere wachtwoorden te gebruiken en het verminderen van cyberstress zijn nieuw dit jaar. Dit blijkt uit een onderzoek van Kaspersky.

Het afgelopen jaar was zwaar voor onze privégegevens. Diefstal van wachtwoorden steeg met 60 procent ten opzichte van 2018. Dit heeft ertoe geleid dat meer dan de helft van de internetgebruikers het gevoel heeft dat volledige privacy in de moderne, digitale wereld onmogelijk is en één op de drie mensen niet zeker weet hoe ze hun privacy online kunnen beschermen. Dat 42% een digitale nieuwjaarsresolutie voor 2020 wil maken, in plaats van het meer traditionele ‘afvallen en  gezond worden’, is dan ook niet helemaal een verrassing.
 
Het Kaspersky-onderzoek toont aan dat mensen dit jaar meer willen doen om hun online gezondheid en privacy te waarborgen. Digitale detox staat hoog op het lijstje, zo zegt 29% van de respondenten de schermtijd te willen verminderen en valt 18% liever niet meer in slaap met de smartphone naast het kussen. Een meer cyber-savvy levensstijl lijkt een trend te worden in 2020. Een kwart van de respondenten kiest er namelijk voor om meer back-ups te maken en hun desktop regelmatig op te schonen. Daarnaast is 11% van plan om de Facebook-vrienden, die ze nooit persoonlijk hebben ontmoet, te verwijderen.
 
Jornt van der Wiel, beveiligingsexpert bij Kaspersky, geeft het volgende advies: “Ons doel is om gebruikers te beschermen tegen allerlei online bedreigingen in hun privéleven en mensen te helpen het beste uit hun digitale leven te halen, zonder angst voor online bedreigingen. Om van 2020 het veiligste jaar online te maken, raad ik iedereen aan deze 6 eenvoudige stappen te volgen”.
 
  1. Beveilig alle apparaten die u gebruikt voor online transacties – bankieren, winkelen, socialiseren – door tijdig patches en internetbeveiliging toe te passen.
  2. Gebruik voor alle online accounts een uniek, complex wachtwoord.
  3. Bekijk de privacy- en beveiligingsinstellingen zorgvuldig en beperk wat er kan worden gezien en gedeeld.
  4. Schakel apps en functies uit, als deze niet in gebruik zijn.
  5. Schakel traceer- en locatiediensten uit en wis regelmatig cookies.
  6. Controleer met diensten als “Have I Been Pwned” of digitale accounts zijn gecompromitteerd.
Robbert Hoeffnagel

Robbert Hoeffnagel

Editor @ Belgium Cloud

Pin It on Pinterest

Share This