Nieuw platform voor verhandelen van IPv4-adressen

19 december 2019

Heficed, een aanbieder van netwerkinfrastructuur die gespecialiseerd is in IPv4-adressen, heeft onlangs de nieuwe IP Address Market gelanceerd. Het nieuwe platform werkt als een platform voor IPv4-adressen, waar de registranten van IP-adressen hun middelen op een rijtje kunnen zetten en te gelde kunnen maken, en waar degenen die dat nodig hebben gemakkelijk de benodigde IP’s kunnen leasen.

“Op dit moment is het gangbaar om de IPv4-adressen door te verkopen, ook al zijn IP’s maar enige tijd nodig”, aldus Vincentas Grinius, CEO van Heficed. “Er zijn een paar redenen waarom het leasen van IP-adressen niet zo wijdverbreid is als het zou kunnen, maar gebrek aan vertrouwen binnen de markt is waarschijnlijk de belangrijkste. We hopen dat ons nieuwe platform dit kan veranderen.”

Op dit moment hebben de meeste regionale internetregisters (RIR’s) geen IPv4’s meer toe te wijzen. Aanvankelijk was dit een gratis bron, maar nu kunnen IPv4-adressen alleen nog worden verworven op de tweedehandsmarkt, die wordt gedomineerd door IP-adresmakelaars.

Alternatief

Wat Heficed aanbiedt is een alternatief dat gericht is op het vergroten van de duurzaamheid van het internet en het genereren van extra inkomsten voor organisaties met pools van ongebruikte IP-adressen die in het verleden werden verworven toen de RIR’s deze nog in grote hoeveelheden toewezen.

“Vaak beseffen organisaties niet eens dat ze onaangeboorde middelen hebben die in geld kunnen worden omgezet. Een enkel IPv4-adres kost momenteel ongeveer 20 dollar, en er zijn entiteiten die duizenden van hen controleren”, voegde Vincentas Grinius eraan toe. “Zelfs als ze de waarde ervan kennen, is het huidige proces van het leasen van IP’s in het beste geval ingewikkeld, waardoor het voor organisaties onaantrekkelijk is om er hun tijd in te investeren. We willen dit veranderen.”

Stroomlijnen

De IP Address Market heeft het proces van het huren van IP’s – zowel voor de verhuurders als voor de huurders – gestroomlijnd door het platform eenvoudig te gebruiken te maken zonder uitgebreide technische kennis.

Bovendien biedt het een transparante prijsstelling: wie zijn IP’s verhuurt, kan zijn eigen prijs bepalen of de aanbeveling volgen op basis van de huidige marktsituatie. Dit is cruciaal in de tweedehandsmarkt van IPv4-adressen, waar de meeste IP’s worden aangeschaft bij een van de vele IP-adresmakelaars.

De IP-adressenmarkt streeft naar een betrouwbare en transparante omgeving, wat belangrijk is voor RIR’s en elke organisatie die de IP-adressen die zij niet gebruiken, wil leasen. Tegelijkertijd heeft Heficed anti-misbruik en consistente WHOIS-registraties tot hun prioriteit gemaakt, aangezien dit een van de belangrijkste zorgen is bij het verwerven van IP’s op de tweedehandsmarkt.

Alleen organisaties

“De nieuwe marktplaats accepteert alleen organisaties als lid, en ze doorlopen een verificatieproces voordat ze het platform kunnen gebruiken”, aldus Vincentas Grinius. “Ook wordt elk vermeld IP-adres geverifieerd en hebben we een multilevel anti-misbruikcontrole om te voorkomen dat de gehuurde middelen worden misbruikt. Door de nadruk te leggen op vertrouwen, zorgen we ervoor dat zowel degenen die de IP’s opnoemen als degenen die ze huren, beschermd zijn. De IP-registranten kunnen nu hun IP’s voor een bepaalde periode verhuren en daarna weer gebruiken als dat nodig is”.

Het doel van dit nieuwe platform is echter om de huidige situatie op het gebied van internetgovernance extra onder de aandacht te brengen. “We hopen dat dit nieuwe platform kan bijdragen aan veranderingen in de manier waarop bepaalde delen van het internet worden bestuurd, door de kwaliteit van WHOIS-gegevens te verhogen, kapingen te voorkomen en te helpen bij het oplossen van andere problemen waar de markt momenteel mee te maken heeft”, aldus Vincentas Grinius.

 

Robbert Hoeffnagel

Robbert Hoeffnagel

Editor @ Belgium Cloud

Pin It on Pinterest

Share This