Europese ambities voor RegTech-software die banken helpt om antiwitwaswetgeving na te leven

13 december 2019

Het Gentse softwarebedrijf Docbyte van econoom Frederik Rosseel brengt vanaf deze maand de bij Amazon gehoste cloudsoftware ‘ID Capture en screening’ als een apart product op de markt. Het richt zich met die oplossing voor compliance met KYC (‘know your customer’) en AML (‘anti-money laundering’) op banken, verzekeraars, leasingmaatschappijen en kredietverschaffers in Europa.

Verschil

“We maken het verschil doordat financiële organisaties in België en de rest van Europa nu via een abonnementsformule onze software op minder dan twee weken in hun eigen informatica-omgeving kunnen integreren”, zegt CEO Frederik Rosseel van het in 2006 opgerichte Docbyte. “De software is gebruiksvriendelijk voor klanten van financiële organisaties, die er op hun beurt tijd en geld mee besparen bij de naleving van de regelgeving tegen witwassen en het financieren van terrorisme.”

Een eerste klant die ‘ID Capture en screening’ gaat gebruiken, is EDR Credit Services in Nederland. Docbyte is al langer actief voor banken en verzekeraars met klanten als Crelan, Federale Verzekering, Fidea, P&V Verzekeringen, Buy Way Personal Finance en Santander Consumer Finance.

Vier stappen

Met de software kunnen financiële instellingen vier zaken automatiseren: een foto of scan van een identiteitsdocument van de klant vergaren, er identiteitsgegevens uit distilleren, die gegevens laten verifiëren door de klant, en een risicoscreening op onder andere witwassen laten uitvoeren. Een identiteitsdocument waarvan de klant een beeld kan uploaden, is bijvoorbeeld een elektronische identiteitskaart, paspoort, rijbewijs of loonbriefje. De applicatie distilleert uit het beeld naam, geboortedatum, nationaliteit, geldigheidsdatum en andere gegevens. Ze vraagt de klant om de juistheid te bevestigen. De toepassing kan vervolgens nagaan of de indiener van de gegevens wel degene is die hij beweert te zijn. Er is ook een geautomatiseerde screening mogelijk van het risico dat die persoon geld zal witwassen of terrorisme zal financieren.

Intelligent character recognition

De software van Docbyte gebruikt onder meer intelligent character recognition (ICR), liveness detection en artificiële intelligentie. “Het duurt te lang, en het kost te veel geld en personeel, om te voldoen aan de regels rond KYC, AML en customer due diligence (CDD)”, zegt Frederik Rosseel. “Een aantal banken en vermogensbeheerders zijn al in de problemen gekomen omdat ze het moeilijk hadden de regels na te leven. Je riskeert boetes en ontevreden klanten als je niet in orde bent of het hen niet gemakkelijk maakt. Zo vinden wij het niet klantvriendelijk om naar een klant met een nieuwe identiteitskaart een brief te sturen met de melding dat die geen verrichtingen meer kan doen alvorens hij naar een medewerker of een automaat van zijn bankkantoor is gegaan om zijn eID opnieuw te laten inlezen.”

 

Robbert Hoeffnagel

Robbert Hoeffnagel

Editor @ Belgium Cloud

Pin It on Pinterest

Share This