John Laban: ‘Open source hardware zorgt voor enorme energiebesparing’

22 november 2019

Op tal van manieren wordt geprobeerd het energieverbruik van datacenters omlaag te brengen. Of in ieder geval minder snel te laten stijgen. “Helaas kijkt men daarbij nog veel te veel naar traditionele manieren van ontwerpen en beheren van datacenters”, zegt John Laban, European representative van Open Compute Project. “Overstappen op open source hardware is een veel effectievere manier om het energiegebruik van datacenters en serverruimtes serieus omlaag te brengen.” Tijdens het Open Source Hardware-event op 3 december in Amsterdam legt Laban uit hoe deze besparing kan worden gerealiseerd.

Toen Facebook in 2009 tot de conclusie kwam dat op traditionele wijze ontworpen en beheerde datacenters niet in staat zouden zijn om de massale groei van zijn social media-platform mogelijk te maken, besloot het intern een team van technici vrij te maken. Hun opdracht? Ontwikkel bet meest energiezuinige datacenter dat in staat onze massale groei te ondersteunen tegen de laagst mogelijke kosten. 

38 procent minder energie

“Het eerste resultaat was het datacenter in Prineville, Oregon”, vertelt Laban. “De cijfers logen er niet om. Dit datacenter gebruikte 38(!) procent minder energie en was 24 procent goedkoper. Het was het begin van een open source hardware project dat we nu kennen onder de naam Open Compute Project.”

OCP is een open source project zoals ook Linux of bijvoorbeeld OpenStack dit zijn. Centraal staat een community die een almaar groeiende reeks van projecten beheert. Alle designs kunnen gratis door leden worden gedownload en benut. Bijvoorbeeld om er daadwerkelijk producten mee te bouwen. Of om er nieuwe technologie op te baseren. 

Stroomversnelling

Hierdoor is datacenter-technologie in een behoorlijke stroomversnelling gekomen. “Want continu zie ik projecten binnen OCP die weer een lager energieverbruik tot gevolg hebben. Terecht zie ik steden als Amsterdam en Londen zich zorgen maken over het energiegebruik van het enorme aantal datacenters dat hier staat. Men wil die graag afremmen en liefst ombuigen in een daling. Dat kost moeite en gaat vaak met kleine stapjes. Dat is jammer, want als men zou kiezen voor open source hardware dan zijn veel grotere stappen mogelijk.”

“Tijdens mijn presentatie op de open source hardware-dag zal ik laten zien welke besparingen open source hardware mogelijk maakt. Ik zou daarnaast heel graag met vertegenwoordigers van Amsterdam en Haarlemmermeer in gesprek gaan om te kijken hoe deze kansen verzilverd zouden kunnen worden.”

De Open Source Hardware-dag vindt plaats op 3 december bij het datacenter van maincubes in Amsterdam. Klik hier voor meer informatie en registratie. 

Robbert Hoeffnagel

Robbert Hoeffnagel

Editor @ Belgium Cloud

Pin It on Pinterest

Share This