Green IT Amsterdam kennispartner Open Source Hardware-event

18 november 2019

Green IT Amsterdam heeft zich als kennispartner aangesloten bij de Open Source Hardware 2019-dag die op 3 december in Amsterdam wordt georganiseerd. Dit betekent onder andere dat project manager Julie Chenadec tijdens dit event een presentatie zal verzorgen over duurzaamheid en datacenter-hardware.

Grote rol voor open source

Open source hardware speelt hierin uiteraard steeds meer een rol. De stichting Green IT Amsterdam is het kennisplatform als het gaat om energie en duurzaamheid en datacenters. Hoewel de focus van Green IT oorspronkelijk nadrukkelijk lag op de regio Amsterdam zijn de onderzoeken en publicaties van deze organisatie relevant voor datacenters en IT-afdelingen in heel Nederland.

“De ontwikkelaars van open source hardware streven met hun ontwerpen in de regel meerdere doelen na”, vertelt Julie Chenadec. Zij is als project manager onder andere verantwoordelijk voor het Cedaci-project. Dit Europese project richt zich op het ontwikkelen van circulaire business modellen voor datacenters. Eerder al was zij betrokken bij onder andere het ReStructure-project dat Green IT Amsterdam in Nederland heeft uitgevoerd. ReStructure had tot doel inzicht te krijgen in de ketens die een rol spelen bij het hergebruik van IT-hardware die door een datacenter of IT-afdeling als end-of-life wordt afgestoten, maar wel degelijk voor nieuwe toepassingen kan worden ingezet.

Hergebruik van apparatuur

“We kijken binnen Cedaci heel nadrukkelijk naar hergebruik van IT-apparatuur op Europese schaal, in eerste instantie Nederland, Duitsland, Frankrijk en de UK. Daarbij trekken wij ook duidelijke lessen uit bijvoorbeeld de aanpak van Facebook die veel van zijn end-of-life servers beschikbaar stelt voor verkoop aan andere gebruikers. Daarmee wordt veel eWaste voorkomen, terwijl ook het gebruik van zeldzame metalen en andere grondstoffen sterk kan worden terug gedrongen.” Tijdens haar presentatie op de Open Source Hardware-dag zal Chenadec ingaan op zowel ReStructure als Cedaci en de rol die open source hardware kan spelen om het energieverbruik van datacenters verder terug te dringen.

Klik hier voor meer informatie over de Open Source Hardware-dag.

Robbert Hoeffnagel

Robbert Hoeffnagel

Editor @ Belgium Cloud

Pin It on Pinterest

Share This