‘Slecht functionerende IT kost 5 uur per week en veel frustratie’

8 november 2019

Veel kantoorwerkers zijn niet tevreden over de prestaties van de IT-toepassingen waarmee dagelijks gewerkt wordt. 29,6% loopt er regelmatig tegenaan dat de IT-toepassingen, die ze nodig hebben om hun werk te kunnen doen, niet beschikbaar zijn door updates, uitval, storingen enzovoorts. Dit blijkt uit onderzoek van Citrix, uitgevoerd door PanelWizard onder 533 zogenoemde eindgebruikers (kantoormedewerkers buiten de IT-industrie).

Bijna de helft van de respondenten (45,7%) geeft aan regelmatig gefrustreerd te raken over de prestaties of de snelheid van hun IT-toepassingen, en 52,9% is ervan overtuigd meer werk gedaan te kunnen krijgen als hun IT-toepassingen altijd direct zouden reageren. Gevraagd naar een schatting van de hoeveelheid extra werk die ze daardoor denken te kunnen verzetten, komen de respondenten uit op 16,6% meer werk, wat bij een gemiddelde werkweek van 31 uur (CBS) neerkomt op ruim vijf uur per week.

Productiviteit

Peter van Leest, Regional Director Benelux bij Citrix: “Wij constateren al langer dat de groei van de productiviteit stagneert, met name door de toenemende complexiteit van IT. Dat geldt voor eindgebruikers, die steeds meer verschillende apps krijgen voorgeschoteld, met allemaal verschillende interfaces, inlogcodes en processen. Maar ook IT-beheerders, die steeds meer verschillende omgevingen moeten onderhouden, hebben hier last van.”

De oplossing ligt volgens Van Leest binnen handbereik, maar wordt nog onvoldoende toegepast. “Dankzij de digitale transformatie van organisaties en de overstap naar de cloud, wordt het eenvoudiger IT-afdelingen te ontlasten en organisaties meer grip te geven op de prestaties van hun systemen.” Het onderzoek toont aan dat de druk snel groter wordt om ook werkelijk gebruik te gaan maken van dergelijke digitale innovaties.

Traag of geheel niet

Medewerkers die last hebben van IT-toepassingen die traag of niet functioneren, doen in 67,6% van de gevallen een beroep op de IT-afdeling voor hulp. 9,4% neemt meerdere keren per week contact op met IT, en ruim een derde (36,8%) doet dat in elk geval meerdere keren per maand. Maar dat is niet het enige productiviteitsverlies dat veroorzaakt wordt door slecht functionerende IT: 36,9% neemt een gedwongen pauze of werkt stug door met de trage applicaties in de hoop dat het probleem zichzelf oplost. 28,8% vraagt collega’s om hulp, die daardoor ook hun werk onderbreken. Daarnaast is 53,2% van de werknemers onder de 30 geneigd zelf te proberen het probleem op te lossen, wat vanuit IT-optiek niet altijd wenselijk of verstandig is.

Voor leveranciers van IT-oplossingen is het dan ook uitermate belangrijk de complexiteit van IT aan te pakken. Van Leest: “Om de productiviteit te verbeteren is het belangrijk de digitale werkplek zo gebruiksvriendelijk mogelijk te maken, bijvoorbeeld door single sign-on voor alle toepassingen en een eenduidige gebruiksomgeving. Tegelijkertijd is het zaak de prestaties van de IT-oplossingen te verbeteren, ook in een complex landschap waar zeer diverse producten van allerlei leveranciers aan elkaar worden gekoppeld.”

 

Robbert Hoeffnagel

Robbert Hoeffnagel

Editor @ Belgium Cloud

Pin It on Pinterest

Share This