Open source hardware biedt veel voordelen voor datacenters en IT-afdelingen

8 november 2019

Open source staat voor veel mensen nog altijd gelijk aan open source hardware. Zeg maar Linux, OpenStack en dergelijke. Maar ook hardware wordt tegenwoordig op basis van open source-modellen ontwikkeld en geleverd. Op 3 december wordt in Amsterdam het event ‘Open Source Hardware 2020’ georganiseerd. Daar laten de sprekers zien welke kansen open source hardware IT-afdelingen en datacenters te bieden heeft. 

Veel projecten

Open source hardware is niet hetzelfde als Open Compute Project. OCP mag dan een van de bekendste projecten rond het ontwikkelen van open source hardware zijn, maar het is zeker niet de enige. LinkedIn heeft bijvoorbeeld ook een open source hardware-project opgezet – Open19 geheten – dat zich richt op het ontwikkelen van open source server-kabinetten. Ten aanzien van tal van componenten zien we vergelijkbare initiatieven.
 

Nieuw fenomeen

Voor veel IT-afdelingen en datacenters is open source hardware echter nog een relatief nieuw fenomeen. Dat is jammer want open source hardware kan grote voordelen bieden. Daarover gaat het tijdens het event dat georganiseerd wordt door het Nederlandse magazine/website DatacenterWorks organiseert samen met magazine/website CloudWorks en aanbieders maincubes, Rittal, CircleB, DHPA, ISPConnect en de Amsterdam Economic Board, een samenwerkingsverband van 150 grote enterprise-organisaties in de regio Amsterdam. 
 

Onderwerpen

Tal van zeer relevante onderwerpen komen hierbij aan de orde:
 
  • Energiebesparing – Open source hardware is vaak zeer energiezuinig. Hoe kan deze eigenschap een rol spelen bij de energietransitie die in Nederland nu op gang aan het komen is? John Laban van Open Compute Project zal laten zien welke rol OCP-hardware kan spelen bij de vergroening van datacenters.
  • 2e hands IT-hardware – Met name Facebook is een zeer grote afnemer van open source hardware. Het social media-bedrijf vervangt zijn IT-hardware echter met grote regelmaat. Daardoor is een interessante markt voor 2e hands IT-hardware op basis van open source-concepten ontstaan. Is 2e hands hardware sowieso niet een interessante optie voor veel IT-afdelingen en datacenters? Dagvoorzitter Robbert Hoeffnagel gaat hierover graag in discussie met de zaal.
  • Aan de slag met OCP-hardware – Rittal, maincubes en Circle B hebben in het datacenter van maincubes in Amsterdam een European Experience Center ingericht. Hier kunnen IT-afdelingen en datacenterspecialisten oplossingen op basis van Open Compute Project-technologie bekijken, maar ook hun eigen systeemomgevingen testen.
Kijk hier voor meer informatie. 
 
Robbert Hoeffnagel

Robbert Hoeffnagel

Editor @ Belgium Cloud

Pin It on Pinterest

Share This