Uw balans vinden in de Cloud?

30 september 2019

Interview met Sigrid Jansegers, Sales Director bij Exact België

Geheel in de lijn van de verwachting blijkt het gebruik van Software as a Service steeds populairder te worden als waardig alternatief voor on-premisse applicaties. Dit speelt vooral in de kaart van de grote Public Cloud spelers die er dan ook alles aan doen om hun software massaal beschikbaar te stellen aan de KMO’s en overheidsinstellingen.

Het aantal organisaties dat gebruikmaakt van Cloud-oplossingen blijft stijgen. Waar in 2016 nog gemiddeld 55% van de bedrijven een of meerdere SaaS-toepassingen gebruikte, is dat nu al ruim 64%. Ook het aantal Cloud-oplossingen als totaal van de in gebruik zijnde IT-toepassingen, neemt bij alle soorten organisaties toe.

Tijd om eens te ontdekken hoe dat een vooraanstaande Software as a Service Provider hierover denkt. We spraken af aan de rand van Brussel voor een exclusief interview met Sigrid Jansegers, Sales Director bij Exact België.

Volgens onze Belgium Cloud Barometer zit één op de vijf applicatie reeds in de Cloud maar hoe kan Exact de Cloud adoptie versnellen? We leggen deze vraag voor aan Sigrid Jansegers.

Sigrid: De Cloud speelt een belangrijke rol in de samenwerking tussen KMO en accountant en verandert het speelveld voor beiden. Als je kijkt naar de Accounting wereld of de Accountancy kantoren zie je een verschuiving van het puur boekhoudkundige werk naar een bredere rol als informatie adviseur. De tijd van de cijfers te verzamelen en de balans op te maken is voorbij. De gemiddelde ondernemer verwacht van zijn Accountant dat er niet alleen teruggekeken wordt op de cijfers maar dat de kennis van de accountant hierover bijdraagt in de advies verlenende rol om sturing te geven aan de organisatie. Dat deze informatie onmiddellijk en altijd beschikbaar is geworden dankzij de Cloud en dat de kmo en accountant in hetzelfde systeem werken is een absolute meerwaarde voor de KMO’s.

Exact zet sterk in op Cloud Accounting

Sigrid: Met onze cloudoplossing hebben we de weg gekozen om vanuit publieke API’s te koppelen met aanvullende softwareoplossingen. KMO’s kunnen op die manier eenvoudig aanvullende software van applicatiepartners zoals kassasystemen koppelen aan de boekhouding. Accountants kunnen datzelfde doen met rapportage tools van derden, waardoor deze beter zijn rol als adviseur kan vervullen naar zijn klanten toe.

“Door de positionering van open en Public connecteerbare software zijn we ervan overtuigd dat dit een groot voordeel is voor de KMO’s.”

Sigrid: De accountants zelf omarmen onze strategie met als resultaat dat er in 2018 een toename is van ruim 48% in het aantal kantoren dat onze oplossing gebruikt. Eind 2018 waren er ruim 800 accountants op ons platform aangesloten zijn. In de eerste helft van 2019 zitten we reeds boven de 1.000 accountants waardoor we vast kunnen stellen dat de Cloud adoptie in een versneld tempo zich zal verderzetten.

We hebben de ambitie om de in en outs van de boekhouder en de accountant verder te automatiseren.

Sigrid: We zetten sterk in op “no hands” accounting, een specifieke aanpak van Exact waarbij we onder andere de processtroom van de inkoop en verkoopfacturen alsook alle bankverrichtingen optimaliseren. Door deze handelingen volledig te digitaliseren is er bij de verwerking van deze zaken een tijdsbesparing tot 93% te verkrijgen voor de Accountant, die daardoor meer tijd vrij krijgt om zijn klanten te adviseren.

Sigrid: Op Exact Online draaien momenteel bijna 60.000 boekhoudingen van Belgische ondernemers. Zij hebben hiermee altijd en overal inzicht in de staat van hun bedrijf en kunnen zakelijke beslissingen nemen op basis van real-time informatie. We zien overigens een mooie lineaire groei van 2017 tot op vandaag en de doelstelling voor dit jaar is om de kaap van 70.000 boekhoudingen te overschrijden.

Sigrid: Met onze strategie leggen we de focus vooral op de Benelux en ook Wallonië staat hierdoor op de radar. De ambitie is om omzet te verdubbelen in 5 jaar en daarin is een belangrijke rol weggelegd voor de ontwikkelingen in België. Verschillende taalversies zijn voorzien binnen Exact software en zullen hierdoor een bijkomend voordeel zijn om verder te kunnen groeien. De groei van de ondernemer is het bestaansrecht van Exact. Die doet dat vooral ook samen met zijn accountant Daarom is er een 4 stappen model voor de accountant die de groei van de KMO’s die hij bedient nog verder kan vergroten. Een van die stappen is de Cloud.

Sigrid: Om te weten wat er speelt in de markt en waar behoefte aan is bij de klant is het belangrijk is om klanten een stem te geven in het innovatieproces. Dat hebben we verankerd via innovatiepanels. Een ander mooi voorbeeld van een event waar we waardevolle input krijgen is Exact live, een groot klantevenement met een zeer succesvolle 2019 editie.

Veiligheid in de Cloud

Sigrid: Vertrouwen is een zeer belangrijke factor en onder andere de nieuwe GDPR-wetgeving en de strenge eisen qua veiligheid in de banksector heeft hieraan zeker bijgedragen. Privacy en compliance zijn belangrijk. We zien dat de grotere accountancy kantoren bezig zijn met GDPR en zij stellen zich hier ook vragen over. We stellen ook vast dat de gemiddelde KMO hier minder mee bezig is. Antwoorden op vragen zoals “Waar staan mijn Data” kan men overigens eenvoudig terugvinden op de publieke website van Exact en ook de beveiligingsmaatregelen vind je hier terug.

Exact is meer dan boekhouding alleen

Sigrid: Exact richt zich naast het boekhoudkundige gedeelte dat iedere KMO kan benutten op een drietal specifieke industrieën met aanverwante Cloudoplossingen namelijk:

  1. Productie oplossingen.
  2. Logistiek gerichte zaken voor groothandel en distributie.
  3. Zakelijke dienstverleners die projecten draaien en urenschrijven

In alle oplossingen is het boekhoudkundige gedeelte het hart van de oplossing, daaromheen zijn specifieke processen gebouwd. In aanvulling zetten we sterk in onze ontwikkeling op onder andere Artificiële Intelligentie en sociale interactie. Ook beschikken we over een App Center waarin reeds een 110 tal apps staan die op onze oplossing aangesloten kunnen worden om zo een specifieke oplossing te creëren die aansluit bij de wensen van de klant.

Wat is de toekomst van de boekhouder?

Sigrid: Boekhouder is een knelpunt beroep geworden, dat wil zeggen dat ze moeilijk aan nieuw personeel geraken. Door op een slimme manier te automatiseren en efficiënter te werken kan er met minder mensen evenwel meer werk verzet worden. Het soort werk evolueert daarbij, minder gericht op het controleren van cijfers en meer gericht op advisering na interpretatie van die cijfers. Onze toegevoegde waarde is het verder automatiseren en efficiënter laten verlopen van processen. Scholen worden meegenomen in het proces en we tonen aan dat het klassieke beroep van boekhouder zoals we dat nu nog kennen zal verdwijnen en tonen de studenten wat er nodig is qua studie richting om een meer adviserende rol te kunnen verlenen als accountant.

 

Tip: De nieuwste herfst release van Exact Software in de Cloud zal midden Oktober verschijnen en zodra er meer details bekend zijn, zullen we deze exclusief aan onze lezers bezorgen.

Peter Witsenburg – Belgium Cloud

Robbert Hoeffnagel

Robbert Hoeffnagel

Editor @ Belgium Cloud

Pin It on Pinterest

Share This