‘120 miljoen werknemers hebben digitale bijscholing nodig’

12 september 2019

Maar liefst 120 miljoen werknemers moeten mogelijk digitaal worden bijgeschoold door de toename van Artificial Intelligentie (AI) en intelligente automatisering. Dit blijkt uit het rapport, “The Enterprise Guide to Closing the Skills Gap”, dat deze week door IBM is gepubliceerd. Het onderzoek, dat is verricht onder 5.250 executives uit 37 landen, brengt de impact van veranderingen op de arbeidsmarkt in kaart en licht toe hoe organisaties moeten omgaan met het toenemende tekort aan vaardige medewerkers.

Volgens het onderzoek zullen 120 miljoen werknemers van de 10 grootste wereldwijde economieën binnen drie jaar moeten worden omgeschoold of bijgeschoold om de ontwikkelingen van AI en intelligente automatisering bij te houden. Maar liefst 90 procent van de executives geeft aan dat digitale competenties een belangrijke factor zijn om hun activiteiten in nieuwe markten uit te breiden. Slechts 41 procent zegt over medewerkers met de juiste competenties te beschikken en de middelen te hebben om hun bedrijfsstrategie uit te voeren.

Met name grotere werkgevers met meer dan 250 werknemers kampen met een tekort. Eén derde van de deelnemers zegt dat ze het tekort aan vaardig personeel niet kan invullen door een tekort aan sollicitanten, terwijl 20 procent zegt dat sollicitanten vaak niet de juiste ervaring hebben.

De tijd die nodig is om de vaardigheidskloof te dichten door middel van training, is in slechts 4 jaar tijd meer dan 10 keer toegenomen. In 2014 duurde het gemiddeld 3 dagen om de capaciteitskloof te dichten, in 2018 is dit gemiddelde toegenomen met maar liefst 36 dagen.

 

Robbert Hoeffnagel

Robbert Hoeffnagel

Editor @ Belgium Cloud

Pin It on Pinterest

Share This