Misvattingen verdwijnen niet zomaar, vooral niet in het tijdperk van fake news. Een voorbeeld: de volgorde waarin je bier of wijn drinkt, heeft effect op je kater de volgende dag. Bier voor wijn is prima, maar wijn voor bier? Niet doen! Goede raad, maar het gaat eigenlijk helemaal niet om de volgorde van de drankjes, maar om de hoeveelheid alcohol die je consumeert. Diep vanbinnen weten veel mensen dit waarschijnlijk wel, maar het is makkelijker je hoofdpijn te wijten aan een ongepland glas Chablis.
Veel beslissingen worden instinctief genomen en zijn gebaseerd op diepgewortelde overtuigingen, in plaats van harde logica. En ondanks de hoeveelheid beschikbare informatie en onderzoek, geldt dit ook voor beslissingen genomen op kantoor (en in het café).
De datacenter-sector heeft, net als andere sectoren, te maken met misvattingen, mythen en veelvoorkomende foutieve overtuigingen. Deze sector is grotendeels gebaseerd op het in stand houden van veerkracht en uptime. Dat betekent dat conservatieve en gevestigde denkbeelden vaak voorrang krijgen. Better safe (vasthouden aan wat je al weet) than sorry (een nieuwe of gewaagde investering doen).
Het gevolg is dat er een scala aan opkomende en mogelijk disruptieve technologieën is, die beloven de efficiëntie en effectiviteit te verbeteren, maar gehinderd worden door verouderd – of simpelweg foutief – groepsdenken. Kijk bijvoorbeeld naar prefabricated modular (PFM) datacenters. In plaats van conventionele modules omvat PFM producteenheden of -modules van datacenter-infrastructuur in fabrieken om ze vervolgens naar de site te verzenden. De technologie bestaat al meer dan een decennium, en al veel langer buiten het datacenter. Het blijft evolueren; steeds meer leveranciers ontwikkelen nieuwe technologie en diensten.
Ondanks dit verleden en de continue innovatie blijven misvattingen over PFM-datacenters bestaan. De technologie zou bijvoorbeeld nog onbewezen zijn en niet geëvolueerd zijn vanuit vroege ontwerpen. Logica, feiten en bewijs hebben niet altijd invloed op gevestigde denkbeelden, maar het is het waar een poging te wagen. Zes mythen die we voorgoed naar het rijk der fabelen kunnen verwijzen.
#1: PFM-datacenters zijn een nicheproduct
Ja, PFM-faciliteiten vormen nog steeds een relatief klein deel van de markt, maar dat segment zal alleen maar groeien. De vraag van colocatieproviders die houden van de flexibiliteit – het vermogen om capaciteit toe te voegen als dat nodig is – en de toekomstige vraag naar nieuwe edge-microdatacenters met betrekking tot 5G zijn slechts een paar van de drijfveren. Volgens de marktanalisten van 451 Research neemt de markt voor PFM-datacenters de komende vijf jaar ieder jaar toe met 14,4 procent tot 2021, wanneer de 4,4 miljard dollar bereikt wordt. “PFM-methodologie wordt de voorkeursmanier om uit te breiden en nieuwe datacentercapaciteit, turn-key of kritieke subsystemen te bouwen. Ondersteund door industriële processen, heeft het duidelijke voordelen op het gebied van kwaliteitscontrole, installatiesnelheid en consistentie van de constructie”, zegt Daniel Bizo, hoofdanalist van 451 Research.
#2: PFM-datacenters zijn slechts containers
Het feit dat de eerste serie van PFM-producten – van IT-bedrijven zoals Sun Microsystems – gebaseerd was op ISO-containers, betekent dat deze vorm nauw verbonden bleef met de term PFM, misschien ten koste van een bredere toepassing van de technologie. Hoewel PFM nu het volledige spectrum van datacenter-infrastructuur omvat – van rijen en kamers tot volledige faciliteiten en stroom- en thermische infrastructuur –, blijft de perceptie dat PFM gelijkstaat aan containers. De voortdurende uitdaging voor de datacenter-sector is om de breedte en flexibiliteit van PFM te communiceren.
#3: PFM is duurder dan conventionele bouw
Een van de krachtigste voordelen van een PFM-datacenter is dat het afwegen van de waarde van een snellere implementatie tegen de extra kosten die normaal gepaard gaan met een snellere levering, geen vereiste is. PFM-datacenters maken gebruik van schaalvoordelen en gestroomlijnde processen die mogelijk worden gemaakt door offsite-assemblage. Dit maakt een snellere implementatie mogelijk tegen een lagere TCO. De economische aspecten van PFM zijn zo aantrekkelijk dat ze de kosten-batenanalyse voor het uitbreiden van een bestaande faciliteit versus nieuwbouw kunnen beïnvloeden. Een PFM-datacenter stelt een organisatie in staat een datacenter naar een meer gewenste locatie te verplaatsen tegen ongeveer dezelfde kosten als het uitbreiden en optimaliseren van een bestaande faciliteit.
#4: PFM-faciliteiten zijn minder veerkrachtig en veilig
Sommige PFM-vormen, met name containerachtige ontwerpen, of zelfs microdatacenters zijn verplaatsbaar; ze kunnen op de achterkant van een vrachtwagen worden afgeleverd en, indien nodig, naar een andere locatie worden verplaatst. Maar die verplaatsbaarheid heeft geen invloed op fysieke veiligheid of veerkracht. Omringd door dezelfde fysieke beveiligingsbarrières – hekken, valstrikken, bewakers – als conventionele bouwwerken, zijn PFM-faciliteiten net zo veilig. PFM-faciliteiten zijn zelfs aantoonbaar minder vatbaar voor storingen, omdat de cruciale tests en zelfs de ingebruikname onder fabrieksomstandigheden kunnen worden uitgevoerd. Pre-integratie van componenten betekent ook dat onderhoudsproblemen – die ontstaan doordat componenten niet correct worden geïnstalleerd – ook worden verminderd. De belangrijkste certificeringsorganisatie voor de datacenter-industrie, Uptime Institute, ontwikkelde het Tier-Ready-programma om het certificeren van voorzieningen die gedeeltelijk of volledig met PFM-componenten zijn gebouwd, te stroomlijnen.
#5: PFM is vergelijkbaar met whitespace
PFM gaat niet alleen over het vervangen van stick-buildtechnieken. PFM is een flexibele technologie die kan worden gebruikt om conventioneel gebouwde faciliteiten te verbeteren. Specialistische PFM-eenheden kunnen bijvoorbeeld worden ingezet om extra vermogen (UPS) of koelcapaciteit toe te voegen aan een bestaande locatie die voldoende whitespace heeft, maar wordt beperkt vanuit een thermisch of veerkrachtig perspectief. Een specifiek voorbeeld van deze technologie in actie is de productreeks van Vertiv’s Power Module. Power Module is ontworpen voor nieuwe of bestaande faciliteiten die een flexibele manier vereisen om stroomverdeling en veerkracht op te schalen.
#6: PFM-faciliteiten zien er lelijk uit
PFM-ontwerpen zijn breed inzetbaar, van complete faciliteiten die niet te onderscheiden zijn van conventioneel gebouwde locaties, tot single-rack microdatacenters om edge-computingvereisten te ondersteunen die kunnen worden geïntegreerd in een prachtig ontworpen kantoorgebouw. Een goed voorbeeld van het eerste is het datacenter van Cerdanyola del Vallès van T-Systems in Barcelona. Hoewel gebouwd met een PFM-benadering, lijkt het van buitenaf precies op een conventioneel gebouw. Het is momenteel een van de grootste modulaire datacenters voor T-Systems in Spanje, met een modulaire IT-laadcapaciteit van 1,1 MW, schaalbaar tot 5 MW in toekomstige fasen. De faciliteit ontving ook de Data Center Market-award voor het meest innovatieve project in Spanje en is door het Uptime Institute erkend voor een beschikbaarheid van 99,98 procent.
Door: Andrew Donoghue, Director, EMEA Analyst and Influencer Relations bij Vertiv