Kaspersky geeft kosmonauten cybersecuritytraining

29 juli 2019

Kaspersky kondigt de samenwerking aan met het Gagarin Research and Test Cosmonaut Training Center. Bij dit instituut in het Russische Star City worden kosmonauten van over de hele wereld voorbereid op een verblijf in de ruimte. Kaspersky gaat zowel kosmonauten als IT-specialisten trainen op het vlak van cyberveiligheid.

Beveiligingsexperts van Kaspersky´s Global Research and Analysis Team (GReAT) organiseren speciale cybersecuritytrainingen die kosmonauten en IT-professionals gaan helpen hoe ze op een veilige manier de ruimte kunnen verkennen. Dat varieert van essentiële basisprincipes tot aan inzichten in de meest geavanceerde cyberdreigingen in de ruimtevaartindustrie.

Drijvende kracht

Technologie is de drijvende kracht achter ruimteontwikkeling en –verkenning. Het is van groot belang dat geavanceerde technologie optimaal wordt beveiligd. Waar cyberaanvallen op aarde al ernstige en kostbare gevolgen kunnen hebben, zijn dreigingen in de ruimte zo mogelijk ronduit verwoestend.

“Voor ons is het een grote eer om een bijdrage te leveren aan veilige ruimtevaart. En op die manier ook te helpen bij de ontwikkeling van wetenschappelijke vooruitgang voor de in dit geval letterlijke opwaartse gang van de mensheid. Gagarin heeft een rijke historie die teruggaat naar de tijd dat verkenning van de ruimte nog in de kinderschoenen stond en inmiddels astronauten over de hele wereld opleidt”, zegt Eugene Kaspersky, CEO van Kaspersky. “In 2012 was ik te gast in dit prestigieuze ruimtevaartinstituut waar ik leerde welke bijzondere proeven astronauten ondergaan voordat ze de ruimte in gaan.”

“We zijn erg blij dat we kunnen samenwerken met een erkende leider op het vlak van informatiebeveiliging”, benadrukt Pavel Vlasov, hoofd van het Gagarin Research and Test Cosmonaut Training Center. “Beide organisaties bekleden een unieke positie en streven naar absolute topklasse in hun eigen expertise. Tegelijkertijd delen we dezelfde waarden zoals passie voor innovatie en de vastberadenheid om ambitieuze doelen te bereiken.”

60 jaar

Het Gagarin Center biedt al bijna 60 jaar ondersteuning aan de bemande ruimtevaart en stond in de voorhoede van ‘s werelds eerste menselijke ruimtevlucht. Sindsdien hebben ze de eerste vlucht van een vrouwelijke kosmonaut mogelijk gemaakt en de eerste ruimtewandelingen. Verder zorgt Gagarin voor reguliere vluchten aan boord van ruimtestations. Het centrum verzorgt de selectie, trainingen en het medische onderzoek van ruimtevaarders. Daarbij maakt Gagarin gebruik van een unieke infrastructuur opgebouwd uit verschillende simulatoren.  Eén van deze simulatoren is de centrifuge van het centrum. Dat is één van de zwaarste proeven voor het testen van kosmonautenreacties en hun tolerantie voor verhoogde versnelling die de zwaartekracht van de aarde overstijgt.

Het Gagarin Research and Test Cosmonaut Training Center, onderdeel van Roscosmos in Star City in Rusland, is een wereldwijde trainingsfaciliteit die internationaal samenwerkt met ruimteagentschappen als NASA (VS), CSA (Canada), ESA (Europa) en JAXA (Japan). Dit is de plek waar kosmonauten hun trainingen en laatste belangrijkste pre-flight-examens voltooien vóórdat ze starten met hun internationale ruimtevaartcarrière.

 

Robbert Hoeffnagel

Robbert Hoeffnagel

Editor @ Belgium Cloud

Pin It on Pinterest

Share This