Keensight Capital verwerft meerderheidsbelang in Smile

24 juli 2019

Keensight Capital, een Europese investeerder op het gebied van Growth Buyout, verwerft een meerderheidsbelang in Smile, een Europese leider in digitale en open source-diensten. Dit op voorwaarde dat het informatie- en raadplegingsproces van de werknemersvertegenwoordigingen van de Smile-groep is afgerond en dat de  transactie door de Franse mededingingsautoriteit is goedgekeurd.

Expansie

De nieuwe investeringen maken de weg vrij voor internationale expansie en verdere ontwikkeling van de consulting-divisie van de Franse opensource dienstverlener. Tot voor kort was Eurazeo PME meerderheidsaandeelhouder die samen met het huidige directieteam ook nieuwe investeringen gaat doen.

Keensight Capital gaat Smile ondersteunen bij de uitbreiding van internationale activiteiten en verdere IT-expertise. Collega investeerder Eurazeo richt zich met name op de aanpak van overnameprocessen. De extra financiële middelen worden ingezet om zo’n 25 procent van de totale inkomsten te realiseren buiten Frankrijk tegen 2022. Daarbij richt Smile zijn pijlen vooral op groei in Duitsland, Engeland en Noord-Europa. Tegelijkertijd worden de consultingactiviteiten verder uitgebreid en geïntegreerd in een te lanceren consultingdivisie. Naast de softwareontwikkelaars helpen nu al zo’n 45 adviseurs klanten door heel Europa met hun digitale transformatie. Naar verwachting zal dit aantal consultants verder groeien dankzij een actief recruitment- en verkoopbeleid. Alle ambities staan omschreven in het zogeheten Open Arrow 2.0 bedrijfsplan.

Ambitie

“Het is onze ambitie de nieuwe digitale kampioen van Europa te worden, door autonome groei én acquisities. Dat is volledig in overeenstemming met de investeringsfilosofie van Keensight Capital en Eurazeo PME. We denken voortdurend een stap vooruit. Dankzij de ondersteuning van de twee beste beleggingsorganisaties van Europa en onze gedegen Open Arrow-strategie hebben we alles in huis om Europees marktleider OpenSource diensten te worden”, zegt Marc Palazon, voorzitter van de raad van bestuur van Smile.

“We zijn uiteraard trots dat we een nieuwe investering uit ons recente fonds van € 1 miljard kunnen aanwenden om het groeipotentieel van Smile op internationaal niveau waar te maken. Van 2013 tot 2017 werkten we al actief samen met Marc Palazon. Hij is een zeer getalenteerde bestuurder van een bedrijf met onbegrensde capaciteiten”, verklaart Philippe Crochet, Managing Partner bij Keensight Capital.

“Wij zijn erg blij dat we onze steun kunnen geven aan zo’n uniek en ambitieus bedrijf als Smile”, zegt Pierre Meignen, Managing Director bij Eurazeo PME. “De snelgroeiende Europese positie van Smile in combinatie met de solide positionering maken iedere dag weer grote indruk op ons”.

Activiteiten

Sinds de oprichting in 1991 mag Smile zich al technologisch pionier noemen. Inmiddels is het bedrijf Europees marktleider op het gebied van ontwikkeling van open source oplossingen voor e-business, Internet-of-Things toepassingen tot aan de productie van zakelijke apps en embedded systemen. Daarmee helpt Smile bijvoorbeeld veel retailers met verdergaande digitalisering. Smile is gevestigd in Parijs en heeft kantoren in zeven landen. 1.700 experts werken dagelijks aan honderden strategische digitale projecten voor grote zakelijke klanten, verspreid over Europa. Het bedrijf heeft een bewezen staat van dienst in het voltooien van strategische overnames, zoals die van Virtua, Adyax en SensioLabs in 2018.

Met een jaaromzet van € 102,5 miljoen in 2018 en € 130 miljoen in 2019 laat Smile een sterke en gestage jaarlijkse groei zien. Vanaf 2007 is dat jaarlijks zo’n 20 procent. De verwachte jaaromzet in 2022 bedraagt derhalve € 200 miljoen.

Het meerderheidsbelang van Keensight Capital is onder voorbehoud van goedkeuring van de Franse mededingingsautoriteiten en het informatie- en instemmingsproces van de Ondernemingsraad van de Smile Group.

Robbert Hoeffnagel

Robbert Hoeffnagel

Editor @ Belgium Cloud

Pin It on Pinterest

Share This