MobileIron: ‘Authenticatie via mobiele devices en biometrie dicht kloof tussen krachtige beveiliging en eenvoudige toegang’

23 juli 2019

Uit onderzoek van MobileIron blijkt dat authenticatie op basis van mobiele devices met biometrisch toegangsbeheer de beste aanpak is voor organisaties die van het gebruik van wachtwoorden willen afstappen.

Deze benadering biedt volgens het bedrijf een eenvoudige implementatie, krachtige beveiliging en verbeterde productiviteit van eindgebruikers.

Enterprise Management Associates (EMA) deed in opdracht van MobileIron onderzoek naar de eisen, uitdagingen, toegevoegde waarde en de beste benaderingen voor de introductie van wachtwoordloze authenticatieoplossingen. De onderzoeksbevindingen staan in het rapport ‘Passwordless Authentication: Bridging the Gap Between High-Security and Low-Friction Identity Management’.

EMA heeft 150 IT- en beveiligingsmanagers bevraagd over diverse authenticatietechnologieën die zijn ontwikkeld als alternatief voor het traditionele, op wachtwoorden gebaseerde login-proces. Dit ging onder meer om authenticatieoplossingen op basis van mobiele devices, software tokens en hardware tokens, authenticatiecodes, biometrie, gedragsanalyse en certificaten. 

Uit de onderzoeksresultaten blijkt dat bedrijven aan de vooravond staan van wachtwoordloze toegang tot zakelijke diensten. Belangrijke bevindingen zijn onder meer:

  1. Meer dan 90% van alle respondenten gaf aan dat hun organisatie het afgelopen jaar te maken heeft gehad met een ernstige schending van het wachtwoordbeleid.
  2. Authenticatieoplossingen op basis van mobiele devices werden door de respondenten gezien als de eenvoudigste oplossing voor identiteitsbeheer; zij beschouwden het gebruik van eenmalige wachtwoorden als het meest uitdagend.
  3. De helft van de respondenten was van mening dat wachtwoordloze authenticatiebenaderingen veiliger waren dan het gebruik van wachtwoorden.
  4. Authenticatie op basis van mobiele devices en biometrisch toegangsbeheer bood volgens de respondenten het beste van beide werelden: gebruikseenvoud, krachtige beveiliging en verbeterde productiviteit van eindgebruikers. 

Uit de onderzoeksresultaten van EMA blijkt dat er belangrijke kansen in het verschiet liggen voor mobiele platforms die voorzien in gebruiksvriendelijke technieken voor toegangsbeheer zoals biometrie. De reden hiervoor is dat deze platforms organisaties in staat stellen om gebruik te maken van hun bestaande devices. Dit voorkomt hoge implementatiekosten en gerelateerde uitgaven. “Door authenticatie op basis van mobiele telefoons te combineren met soepele authenticatietechnieken kunnen organisaties de beveiliging en productiviteit van eindgebruikers kracht bijzetten met één platform”, zegt Steve Brasen, onderzoeksdirecteur Endpoint & Identity Management bij EMA.

Robbert Hoeffnagel

Robbert Hoeffnagel

Editor @ Belgium Cloud

Pin It on Pinterest

Share This