Northwave CERT ziet explosieve stijging cyber security incidenten

27 juni 2019

Northwave  ziet een explosieve stijging in het aantal serieuze cyber security-incidenten. Dat meldt het bedrijf in een persbericht.

Het Northwave CERT (Computer Emergency Response Team) is erkend door de internationale CERT-organisatie. Het bedrijf helpt organisaties die door cybercriminelen getroffen zijn om zo snel mogelijk weer normaal te kunnen functioneren. 

Twee kwartalen

“Het aantal serieuze incidenten is in de eerste twee kwartalen, ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar, met bijna 200% gestegen. Vooral fraude via e-mail leidt in veel gevallen tot grote financiële schade. Dat fenomeen wordt ook wel CEO-fraude of Business E-Mail Compromise genoemd. Hackers breken dan in op e-mail accounts, kapen een conversatie en verleiden betrokkenen om betalingen te doen. Daarnaast zien we steeds gerichtere phishing- en ransomware aanvallen waarbij steeds hoger losgeld wordt gevraagd“, zegt Steven Dondorp, CEO van Northwave en zelf digitaal forensisch rechercheur. 

Niet voorbereid

Dondorp: “Als we een organisatie uit de brand moeten helpen, zie we vaak dat het management niet is voorbereid op zo’n situatie. Voor veel managers is het hun eerste cyber-incident. Vaak is er geen plan of ligt het in een la en wordt er niet geoefend. Er is niet nagedacht over wat op orde moet zijn om goed en snel te kunnen handelen. Daardoor kom je als organisatie nog verder achter te staan in de strijd tegen je opponent. Voorbereiding is een voorwaarde om snel terug te kunnen naar ‘business as usual’. Daarbij kunnen bestuurders zelf snel en simpel meer doen. Door leiderschap te tonen en verantwoordelijkheid te nemen. Vaak zie ik die urgentie pas ontstaan na een cyber crisis.”

Statistieken

Northwave houdt sinds 2012 statistieken bij over de cyber-incidenten die ze onderzoekt. “We zagen nog niet eerder zo’n forse opwaartse beweging. Dat zet nog meer druk op de toch al schaarse expertise die nodig is bij cyber incident response. Een onderzoek heeft vrijwel altijd ook een juridisch karakter, gericht op aansprakelijkheid of vervolging van daders. Dan is werken met een erkend digitaal forensisch bureau met een vergunning noodzaak. In ons land zijn we maar met een handjevol partijen die dit werk mogen doen. Daarom zijn we 24 uur per dag bereikbaar”, aldus Dondorp.

 

Robbert Hoeffnagel

Robbert Hoeffnagel

Editor @ Belgium Cloud

Pin It on Pinterest

Share This