‘Hoe stijgende softwarekosten in toom houden?’

20 juni 2019

Door: Marie del Marmol, BeLux country manager Insight Technologies

Technologieën zoals machine learning en kunstmatige intelligentie (AI) zullen in de nabije toekomst de aankoop en het beheer van IT en software, het zogeheten IT-beheer, sterk beïnvloeden. Er wordt zelfs al gesproken over AI-ondersteunde capaciteitsplanning. Bovendien zullen we in de toekomst IT-behoeften, -gebruik en -capaciteit ongetwijfeld op volledig nieuwe manieren kunnen voorspellen met behulp van zelflerende intelligente systemen.

Maar, de meeste organisaties zijn nog niet klaar voor dergelijke geavanceerde oplossingen. Dat betekent echter niet dat u gewoon moet afwachten wat de toekomst brengt. U kunt vandaag al veel doen om uw software en licentieovereenkomsten in orde te brengen en betere duurzaamheid en lagere kosten te behalen.

Hebt u alles onder controle?

Er zijn twee specifieke trends die u in het oog moet houden. De eerste is natuurlijk digitalisering, die zich wijd verspreidt in bedrijven en geweldige kansen biedt. Deze trend heeft echter ook een minder fraaie keerzijde. Wanneer in bedrijven steeds meer gebruikers meer geavanceerde tools gebruiken, kunnen de IT-kosten al snel toenemen en kan de controle afnemen. 

De tweede trend heeft betrekking op microservices of consumptiegebaseerde modellen, waarbij leveranciers bundels opdelen om gebruikers aparte services te kunnen aanbieden. Dat is positief omdat organisaties alleen betalen voor wat ze ook echt gebruiken, maar vanuit het standpunt van IT-beheer is dit een ware nachtmerrie. Combineer die twee trends en u ziet al snel de risico’s, laat staan de implicaties op het gebied van de privacywetgeving (GDPR).

Hoe krijgt en behoudt u de controle?

Een eerste stap om greep te krijgen op softwarekosten is achterhalen welke van de beschikbare IT-middelen ook echt worden gebruikt. De markt verschuift naar een consumptiegebaseerd model waar u betaalt voor wat u gebruikt, maar zo ver zijn we nog niet. De meeste organisaties hebben licenties die ze nooit gebruiken of ze betalen voor meer gebruikers dan nodig is. Licht uw bedrijf op de juiste manier door en ontdoe u van alle ongebruikte ballast. Zo creëert u meer ruimte om te kunnen investeren in wat echt nodig is.

Software voor het beheer van software

Als u nog niet beschikt over software die licenties, gebruik en capaciteit beheert, is het misschien tijd om dit echt te overwegen. De zogeheten Software Asset Management (SAM)-oplossingen, die toepassingen beheren en het gebruik ervan inventariseren is een groeiende markt. Het draait erom een evenwichtige ROI te vinden, maar voor grotere bedrijven kan de investering in een SAM-oplossing worden gerechtvaardigd door lagere licentiekosten.

Wanneer zijn managed services een goed idee?

Organisaties met complexe IT-behoeften die actief zijn op een snelle markt moeten overwegen een partner voor managed services in te schakelen. Afhankelijk van de behoeften kan het een goed idee zijn om het beheer van IT-licenties of alle IT-activiteiten uit te besteden. Het wordt ook steeds gebruikelijker om innovatie in IT uit te besteden. Partners in managed services bieden u het voordeel dat u ruimte krijgt om u te richten op uw kernactiviteiten, dat u kunt rekenen op deskundige ondersteuning en toegang krijgt tot nieuwe oplossingen voor softwarebeheer en de ontwikkeling van nieuwe digitale zakelijke services.

Wat er ook past bij u en uw bedrijf, u hebt nu de kans om de touwtjes in handen te nemen voordat de volgende grote golf van nieuwe technologieën eraan komt. Als u vandaag goede controle hebt over toepassingen, tools en licenties, hebt u niet alleen kosten bespaard. U bent zo ook meteen goed uitgerust om voordeel te halen uit machine learning en kunstmatige intelligentie, zodra die gemeengoed zijn.

Marie del Marmol

Marie del Marmol

BeLux country manager van Insight Technologies

Pin It on Pinterest

Share This