Colt en SIA bouwen toegangsnetwerk voor betalings- en effectenverkeer voor ECB

19 juni 2019

SIA en Colt Technology Services zijn als de winnaars uit de bus gekomen bij een aanbestedingstraject van de Europese Centrale Bank (ECB) voor de levering van connectiviteitsdiensten. De samenwerkende bedrijven zullen de ECB, Europese banken, centrale effectenbewaarinstellingen en cleaning houses rechtstreeks verbinden met de marktinfrastructuren van het Eurosysteem. Dit gebeurt via één toegangsinterface: de Eurosystem Single Market Infrastructure Gateway (ESMIG).

SIA en Colt zullen er als network service providers voor de ESMIG voor zorgen dat alle relevante organisaties die deel uitmaken van het Europese financiële systeem vanaf november 2021 toegang hebben tot TARGET2, een interbancair betalingssysteem voor de real-time verwerking van grensoverschrijdende betalingen binnen de EU. Maar ook tot de TIPS, de dienst voor de directe verwerking van betalingen, TARGET2-Securities (T2S), het platform voor effectentransacties, het Eurosystem Collateral Management System (ECMS) en mogelijk ook nieuwe diensten en applicaties.

Sleutelrol

De ESMIG vervult een sleutelrol in de consolidatie van TARGET2 en TARGET2-Securities. Dit was een van de belangrijkste doelstellingen van het ‘2020 Vision’-plan van het Eurosysteem voor de modernisering van zijn marktinfrastructuren. Dit initiatief zal financiële instellingen in de EU toegang bieden tot veiligere, kostenefficiëntere en betrouwbaardere functionaliteit en het Eurosysteem helpen met het reduceren van de operationele kosten.

SIA en Colt verwierven een van de twee ESMIG-licenties met een looptijd van tien jaar. De bedrijven bundelden in 2012 hun krachten in het kader van een aanbestedingstraject van de ECB voor TARGET2-Securities. De keuze van de ECB was te danken aan het sterke technologische profiel en de krachtige internationale aanwezigheid van Colt en SIA.

Concessie

“Een van de belangrijkste redenen waarom we trots zijn op deze belangrijke concessie voor de ESMIG is dat alle financiële instellingen nu voor het eerst de kans krijgen om te kiezen voor de beste technologische oplossing binnen een kader van vrije concurrentie dat hen forse efficiëntie- en kostenvoordelen biedt. Dit initiatief draagt bij aan verbeterde beveiliging en veerkracht van financiële systemen met een strategisch belang. Het feit dat we samen met Colt zijn uitverkozen tot netwerk service providers voor de marktinfrastructuren van het Eurosysteem is een prestigieus resultaat van technologie ‘Made in Italy’. Dit benadrukt de sterke leiderschapspositie en het internationale concurrentievermogen van SIA”, zegt Nicola Cordone, de CEO van SIA.

Robbert Hoeffnagel

Robbert Hoeffnagel

Editor @ Belgium Cloud

Pin It on Pinterest

Share This