‘Naar de (public) cloud en terug’

19 juni 2019

Door Arnaud Bacros, General Manager Benelux bij Dell Technologies

Cloud, hybrid cloud, multicloud… bedrijven die daarmee aan de slag gaan, doen dat met hetzelfde doel: flexibiliteit en wendbaarheid. Maar vandaag is er heel opvallend een nieuwe beweging aan de gang. Dat zei Michael Dell onlangs in een interview: “Maar liefst 80% van de bedrijven in alle marktsegmenten – kleine, middelgrote en grote bedrijven – zeggen dat ze workloads uit de public cloud terugbrengen naar on-premise systemen vanwege de kosten. Je betaalt voor performantie en beveiliging namelijk vaak meer in de publieke, softwaregestuurde datacenters.

De evolutie van het cloudmodel

Het cloudmodel blijft evolueren. Bedrijven erkennen vandaag de uitdagingen bij een aanpak in de public cloud en beginnen hun data en workloads terug te brengen naar on-premise systemen. Een van de belangrijkste redenen om weg te gaan uit de public cloud is dat organisaties in de public cloud niet dezelfde SLA’s (service level agreements) kunnen garanderen als in een private cloud-omgeving. Sommige applicaties vereisen bijvoorbeeld een continue 100% uptime, en dat is niet altijd mogelijk in de public cloud. 

Een andere belangrijke reden is dat IT-managers voor verrassingen komen te staan wanneer ze hun data uit de public cloud willen recupereren. Het is erg goedkoop om ze daar onder te brengen, maar zeer duur om ze er weer uit te halen. Het doet mij altijd denken aan ‘Hotel California’, de song van The Eagles: “You can check out any time you like, but you can never leave” – “Je kunt altijd uitchecken, maar je raakt nooit meer weg”.

De link tussen data en workload

Organisaties zoeken dus naar nieuwe modellen. Eén daarvan is multicloud. Uit het rapport RightScale 2018 State of the Cloud blijkt dat 81% van de organisaties vandaag een multicloud-strategie volgen. Ze nemen de multicloud ernstig en zien dat een cloudstrategie met holistische aanpak over meerdere clouds heen, de toekomst is. Er zijn verschillende voordelen aan zo’n aanpak. Wanneer organisaties werken met een cloud-first model kunnen ze sneller nieuwe ideeën uitvoeren, tegen een lagere totale kostprijs en met minder risico’s. Hun systemen zullen ook transparanter en efficiënter functioneren.

In elke cloudomgeving is één ding cruciaal: beveiliging! We zien dat bedrijven steeds beter weten welke gegevens kritiek zijn voor hun business. Dat is het goede nieuws. Maar wanneer het gaat over security zijn ze zich minder bewust van de link tussen de data en de workload. Zitten de workloads in de cloud of zijn ze deels lokaal? En waar zijn je (kritieke) data opgeslagen? Het is belangrijk om je bewust te zijn van die link.

Volgende halte: edge computing

Ik zie een andere trend die de manier waarop je omgaat met je gegevens (in het datacenter) zal beïnvloeden: de voortdurende groei van data, vooral aan de rand (‘edge’) van het netwerk. De grote datavolumes vereisen verwerking in near- of realtime en zullen voor een uitbreiding zorgen van het concept en de toepassingen van ‘edge computing’, waarbij de data dichter bij de rand van het netwerk (bij de toestellen van eindgebruikers) worden verwerkt. Door de groei van edge computing in ondernemingen en voor mobiel gebruik, is het hybride cloudmodel snel een veel betere oplossing gebleken voor de meeste bedrijven.

Belangrijk in deze situatie (edge computing en IoT-omgevingen) is dat je een soort controleplatform hebt. In dit concept zitten de data overal verspreid en moet je heel snel kunnen weten waar ze precies zijn. Denk maar aan zelfrijdende voertuigen, bijvoorbeeld. De zelfrijdende auto moet over de juiste gegevens beschikken om de juiste beslissing te nemen – soms in enkele milliseconden!

Flexibiliteit, flexibiliteit en… flexibiliteit

Bedrijven moeten wendbaar zijn om te overleven. Bedrijven vragen vandaag een flexibel model voor het afnemen van computerkracht en storage (bij de rand van het netwerk). Soms hebben ze alleen tijdelijk heel veel computerkracht nodig. Op dat moment kan de cloud een optie zijn, maar de investeringen in de cloud zijn voor die klant misschien aanzienlijk en erg duur. Ze hebben namelijk niet altijd alle mogelijkheden van de cloud nodig.

Daarom is het belangrijk dat bedrijven zich laten begeleiden naar de beste oplossing voor elke specifieke situatie. Met storage en computerkracht on-premise, in de private cloud, in de hybrid cloud of in de public cloud. Op deze manier bewerkstelligen bedrijven een flexibele combinatie van de juiste infrastructuur voor elke workload.

Arnaud Bacros

Arnaud Bacros

General Manager Belux bij Dell Technologies

Pin It on Pinterest

Share This