Het interne innovatielab van Renault heeft het 3DEXPERIENCE-platform van Dassault Systèmes toegepast bij het ontwikkelen van de experimentele EZ-FLEX elektrische auto voor vervoer over de ‘last mile’ in binnensteden. Als onderdeel van dit ontwikkelingstraject heeft het Cooperative Innovation Lab (LCI) van Renault zijn innovatieproces volledig naar de cloud verplaatst.
Electro Mobility Accelerator
Het LCI heeft bij het ontwikkelen van de EZ-FLEX gebruikgemaakt van de industriespecifieke Electro Mobility Accelerator-oplossing van Dassault Systèmes. Deze oplossing is gebaseerd op het 3DEXPERIENCE-platform. Ontwerpers, engineers, systeemarchitecten, business-analisten, marketingspecialisten en andere leden van het projectteam zijn hierdoor onderling verbonden in een virtueel netwerk. Het voordeel hiervan is dat zij in realtime en op een veilige manier gezamenlijk aan innovaties en de ontwikkeling van dit elektrische voertuig kunnen werken.Hierbij kunnen ze ontwerpen op esthetische gronden beoordelen, technische specificaties evalueren, markttrends analyseren en gedurende het gehele project samenwerken op basis van 3D-objecten. In dat kader maken ze ook gebruik van virtual reality, business intelligence en ‘digital twin’-technologie.
‘Last mile’-vervoer
De vraag naar elektrische voertuigen voor ‘last mile’-ritten neemt zeer sterk toe. Dit wordt onder andere veroorzaakt door de snelle groei in online commerce, waarbij leveranciers online gekochte producten bij klanten thuis of op kantoor afleveren. De EZ-FLEX speelt in op deze ontwikkeling, met een smart en modulair concept voor het laden, vervoeren en afleveren van pakketten in drukke binnensteden.
EZ-FLEX-project
“Het 3DEXPERIENCE-platform maakt het mogelijk digitale tools voor samenwerking toe te passen die veel verder gaan dan enkel en alleen ontwerp en engineering”, vertelt Laurence Montanari, senior innovation manager en hoofd van het EZ-FLEX-project. “Binnen het EZ-FLEX-project hebben we deze faciliteiten gebruikt om stakeholders vanuit engineering, ontwerp en productmarketing bij elkaar te brengen, zodat zij gezamenlijk aan het digitale model van dit voertuig kunnen werken.”
Montanari vervolgt: “Doordat we gebruikmaken van een cloudversie die op geen enkele manier hoefde te worden aangepast, konden wij direct starten met een ‘test and learn’-aanpak. Hierbij werken onze mensen vooral op basis van dashboards, krachtige en zeer realistische beelden, en monitoring-tools die inzicht geven in de situatie in binnensteden. Daarnaast passen wij visualisaties met een headset toe, zonder dat wij ons zorgen hoeven te maken over aspecten als datatransfer en dataverwerking.”