Mimecast: forse toename impersonatieaanvallen

3 juni 2019

Het aantal impersonatieaanvallen is in een jaar tijd wereldwijd met bijna 70 procent toegenomen. Dat blijkt uit de nieuwste editie van het jaarlijkse State of Email Security-rapportvan Mimecast. De conclusies zijn gebaseerd op onderzoek onder 1.025 IT-beslissers in diverse landen.

Volgens het rapport komt dit type aanval – waarbij cybercriminelen zich voordoen als iemand anders om doelwitten te misleiden – 67 procent vaker voor dan een jaar geleden. Bijna driekwart van de getroffen organisaties liep hierdoor directe schade op in de vorm van klantverlies (28 procent), financiële schade (29 procent) en gegevensverlies (40 procent).

Negatieve impact

Zes op de tien respondenten verwachten dat aanvallen via e-mail in het komende jaar een negatieve impact op de bedrijfsvoering hebben. Phishingaanvallen zijn de meest voorkomende dreiging. Maar liefst 94 procent van de ondervraagden werd in de afgelopen 12 maanden slachtoffer van phishing of spearphishing. Meer dan de helft zag een toename van het aantal phishingaanvallen.

Uit het onderzoek blijkt verder dat het aantal ransomware-aanvallen die de bedrijfsvoering verstoren met ruim een kwart is gestegen. Ongeveer de helft van de ondervraagden kreeg als gevolg van een ransomware-aanval te maken met een downtime van twee tot drie dagen. Bijna een derde meldde zelfs een downtime van vier tot vijf dagen.

Robbert Hoeffnagel

Robbert Hoeffnagel

Editor @ Belgium Cloud

Pin It on Pinterest

Share This