Onderzoek Barracuda: gebruik van SD-WAN groeit, maar bedrijven zien uitdagingen rond security en networking

22 november 2018

Barracuda heeft de resultaten bekendgemaakt van een nieuw wereldwijd rapport: ‘Security, Connectivity and Control: The Challenges and Opportunities of SD-WAN’. Voor dit onderzoek zijn IT-managers en network- en security-professionals ondervraagd naar de stand van zaken rond SD-WAN, hoe organisaties SD-WAN inzetten en naar de voordelen en uitdagingen.
De resultaten van het onderzoek wijzen uit dat steeds meer bedrijven SD-WAN inzetten om een verscheidenheid aan netwerkuitdagingen op te lossen. Die zijn het gevolg van de explosieve groei van het WAN-verkeer door de sterk toegenomen vraag naar cloudtoepassingen en -diensten. Voor een meerderheid van de respondenten is security de belangrijkste zorg bij kiezen van een SD-WAN-oplossing.

Enkele uitkomsten

  • Veel respondenten hebben te maken met netwerkuitdagingen bij hun huidige WAN-oplossing. De drie grootste uitdagingen zijn complexiteit (48%), cloudprestaties (47%) en netwerkprestaties tussen locaties (46%).
  • Steeds meer organisaties stappen over op SD-WAN:Wereldwijd heeft . en derde van de ondervraagde organisaties SD-WAN reeds uitgerold binnen de meeste vestigingen; 49% is daarmee bezig of zal dit het komende jaar doen.
  • In België en Nederland heeft 42% procent van de ondervraagde organisaties het afgelopen jaar geïnvesteerd in een veilige SD-WAN oplossing.
  • Concurrentievoordeel: Ruim de helft van de respondenten in België en Nederland is van mening dat ze hun concurrentievoordeel kunnen kwijtraken wanneer hun organisatie niet overstapt op SD-WAN.
  • Beveiliging is de belangrijkste prioriteit bij het kiezen van een SD-WAN oplossing: voor 81% van de respondenten wereldwijd zijn bescherming tegen geavanceerde dreigingen en gecentraliseerd beheer zeer belangrijke of zelfs cruciale factoren in de keuze voor een SD-WAN oplossing.
  • In België en Nederland ziet 43% van de respondenten uitdagingen rond security bij het uitrollen van SD-WAN. Dit is aanzienlijk hoger dan het gemiddelde in EMEA (32%).
  • SD-WAN biedt betere beveiliging en lagere kosten.
  • De meest genoemde voordelen van SD-WAN zijn betere netwerkbeveiliging (57%), betere connectiviteit (56%) en verbeterde flexibiliteit en wendbaarheid van het netwerk (53%).
  • Bijna de helft van de respondenten zegt kosten te besparen dankzij SD-WAN, terwijl 36% zegt dat ze de kosten specifiek voor MPLS (Multi Protocol Label Switching – een WAN-techniek) hebben weten te verlagen.
  • Respondenten in België en Nederland die al SD-WAN gebruiken, schatten dat zij over een periode van 12 maanden in totaal bijna 1,5 miljoen euro zullen besparen op MPLS- en WAN-kosten. De respondenten in deze landen die de aanschaf van SD-WAN overwegen verwachten dat dit een totale kostenbesparing van ruim 1,3 miljoen euro zal opleveren over een periode van 12 maanden.

“Uit deze resultaten blijkt duidelijk dat IT-professionals steeds vaker kiezen voor SD-WAN als oplossing voor hun netwerkuitdagingen. Daarbij kiezen ze voor oplossingen die security, eenvoud en kostenbesparingen bieden”, zegt Alain Luxembourg, de Benelux-directeur van Barracuda Networks. “Barracuda voorziet in deze behoeften met één SD-WAN oplossing, die geavanceerde beveiliging combineert met eenvoudig beheer.”

Voor het rapport zijn ruim 900 respondenten ondervraagd uit Noord- en Zuid-Amerika, EMEA en Azië, waaronder 50 uit de Benelux. De respondenten zijn werkzaam bij organisaties met 1.000 tot 5.000 medewerkers in verschillende industriesectoren, waaronder de gezondheidszorg, financiële dienstverlening, onderwijs, de verwerkende industrie, de publieke sector en retail.

 

Robbert Hoeffnagel

Robbert Hoeffnagel

Editor @ Belgium Cloud

Pin It on Pinterest

Share This