Indeed: ‘Java populairste programmeertaal voor werkzoekende softwareontwikkelaars’

26 september 2018

Softwareontwikkelaars zoeken het vaakst naar de programmeertaal Java als ze zoeken naar een nieuwe job. In juli 2018 was 27 procent van de zoekopdrachten Java-gerelateerd.

Python is het afgelopen jaar echter het meest gegroeid in populariteit onder werkzoekenden (met 44,9 procent). Dat blijkt uit analyse van Indeed naar het zoekgedrag van softwareontwikkelaars van het afgelopen jaar. Terwijl de meeste werkzoekenden functietitels gebruiken voor hun zoekopdracht, combineren softwareontwikkelaars dit vaak met een specifieke programmeertaal.

“Hoewel het voor de meeste werkzoekenden logisch lijkt om gewoon naar een functie te zoeken, ziet dit er bij softwareontwikkelaars anders uit”, aldus Anouk Kon, Evangelist bij Indeed. “Vacaturetitels zijn minder relevant. Hoewel ze ook op zoek zijn naar ‘softwareontwikkelaar’ of ‘software-architect’, zoeken ze meestal in combinatie met een of meer programmeertalen. Ook zien we dat ze lange zoekopdrachten met formules gebruiken, en dat sleutelwoorden worden uitgesloten.” Een zoekopdracht ziet er dan bijvoorbeeld als volgt uit: “(java OR Php) AND (senior -junior, -werkstudent)”.

Stijgers en dalers

De grootste stijger is Python (+44,9 procent). In 2018 werd in combinatie met deze programmeertaal het meeste geklikt op de vacaturetitels ‘Python Developer’, ‘Data Scientist’ en ‘Software Engineer’. Na Python stegen ook Javascript (+41,1 procent) en SQL (+40,5 procent) in populariteit.

Ondanks dat Java de meest populaire programmeertaal was en blijft, is het aantal zoekopdrachten het afgelopen jaar wel met ruim 10 procent afgenomen. Ook naar C++ (-16,3 procent), Matlab (-8,4 procent), PHP (-2,8 procent) en C# (-2,5 procent) werd minder vaak gezocht dan in juli 2017.

 

Robbert Hoeffnagel

Robbert Hoeffnagel

Editor @ Belgium Cloud

Pin It on Pinterest

Share This