‘Dé grote groeikans voor het IT-channel? Open source hardware’

26 september 2018

Volgende week (1 en 2 oktober) vindt in de RAI in Amsterdam de Europese OCP Regional Summit plaats. Dit is een uitgelezen kans voor het IT-channel om kennis te maken met Open Compute Project en de vendoren die reeds OCP-hardware voor gebruik in datacenters leveren. Waarom? Omdat open source hardware dé grote groeikans voor het IT-kanaal is.

Als ergens ter wereld de OCP community snel groeit dan is het wel in Europa. In zeer korte tijd hebben al meer dan 40 bedrijven zich bij Open Compute aangesloten. Dit aantal zal de komende maanden fors toenemen. Al was het maar vanwege de OCP Summit die komende week plaatsvindt.

Open source is natuurlijk al heel lang populair onder Europese gebruikers en al helemaal in Nederland. Europese software developers leveren bovendien veel en belangrijke bijdragen aan vaak cruciale open source-projecten.

Versterken

Diezelfde trend zien we nu ook in de wereld van open source hardware. Daaraan lijken dezelfde beweegredenen ten grondslag te liggen als eerder golden voor open source software: de behoefte aan keuzevrijheid, de nadruk op kosten, op duurzaamheid en innovatie. Europese datacenters kennen gemiddeld niet voor niets een PUE die beter is dan datacenters in de Verenigde Staten (1,7 versus 1,8). De open source hardware die nu op basis OCP-designs op de markt is, zal dit soort trends alleen nog maar verder versterken.

Daar ligt een enorme kans voor het IT-channel. Veel van de technische ontwerpen die beschikbaar zijn via OCP leggen sterk de nadruk op juist de hiervoor genoemde aspecten: lagere kosten, meer keuzevrijheid, lager energieverbruik en innovatie. Uitgerekend punten die door het Europees bedrijfsleven nadrukkelijk worden omarmd.

Open versus legacy

Toch zal de wereld van open source hardware voor veel channel-partijen even wennen zijn. Zij zijn veelal gewend aan samenwerking met traditionele hardware-fabrikanten die hun technologieën en producten via zorgvuldig opgebouwde roadmaps naar de markt brengen. In een open source-wereld verloopt dit traject minder strak geregisseerd. Juist doordat veel technische ontwerpen van servers, storage-systemen, netwerkapparatuur, racks en dergelijke beschikbaar zijn voor iedere firma die daar belangstelling voor heeft, vinden veel innovaties plaats.

Tegelijkertijd kan het echter wel zo zijn dat meerdere fabrikanten met een en hetzelfde ontwerp aan de slag gaan. Aan dit ontwerp voegen zij zelf weer technologie toe en brengen dit als hardware-product op de markt. Hierdoor ontstaat een veelheid aan technische oplossingen die veelal op maat zijn van specifieke ‘use cases’. Ideaal voor datacenters die daarmee zeer specifieke problemen kunnen oplossen. Maar soms is het niet altijd eenvoudig om de verschillen tussen al die nieuwe technische oplossingen vast te stellen.

Tools voor channel

Daarom heeft Open Compute een aantal hulpmiddelen gecreëerd. Allereerst hebben we de mogelijkheid gecreëerd dat channel-partijen OCP Solution Provider kunnen worden. Dit zijn bedrijven die op basis van OCP-hardware technische oplossingen voor datacenters en bijvoorbeeld telco’s ontwikkelen. Daarbij maken zij gebruik van hardware die is gebaseerd op hardware designs die via OCP zijn gepubliceerd. Deze hardware is te herkennen aan logo’s als ‘Open Accepted’ en ‘Open Inspired’.

Bovendien wordt volgende week een nieuw programma gelanceerd dat zich richt op datacenter-eigenaren en colo-faciliteiten. Eigenaren die zich conformeren aan OCP-richtlijnen voor het in gebruik nemen en ondersteunen van OCP-oplossingen komen in aanmerking voor een zogeheten OCP Ready-certificatie en kunnen daarmee een OCP Colo Solution Provider worden.

De OCP Solution Providers, OCP Colo Solution Providers, op OCP gebaseerde hardware en OCP Ready-faciliteiten zijn beschikbaar via de OCP Marketplace. Op deze marktplaats – onderdeel van de website van OCP – is veel informatie te vinden over deze bedrijven, hun producten en hun oplossingen.

Optimistisch

Een van de redenen dat ik zo optimistisch ben over de mogelijkheden die open source hardware het Europese IT-channel te bieden heeft, is dat een aanzienlijk percentage van de bezoekers van de OCP Marketplace uit Europa komt. Waar men vooral informatie over zoekt? Dat is een zeer breed scala aan producten. Het varieert van switches van Edgecore Networks tot de Olympus server van Microsoft en van Inspur’s Compute Sled tot de CloudLine storage server van HPE. Juist het feit dat de vraag naar info zo breed is, sterkt mij in mijn overtuiging dat open source hardware in Europa op doorbreken staat.

Tijdens de OCP Summit in Amsterdam presenteren tal van OCP-deelprojecten en -werkgroepen de resultaten van hun innovatiewerk. Maar minstens zo interessant is het feit dat een aantal channel-partijen die reeds met OCP-oplossingen aan de slag zijn eveneens hun ervaringen delen. Werken met open source hardware is voor veel partijen in het IT-channel weliswaar nog relatief nieuw, de ervaringen van bedrijven als 2CSRI, Splitted Desktop, Circle B, Vesper of Celeris laten zien dat open source hardware inmiddels een zeer serieus en financieel aantrekkelijk alternatief voor legacy hardware is – voor datacenters, maar zeker ook voor het IT-channel.

Steve Helvie

Steve Helvie

Vice president of channel voor Open Compute Project

Pin It on Pinterest

Share This