Onderzoek Avanade: Meerderheid Belgische bedrijven kampt met verouderde ERP-systemen

22 augustus 2018

Avanade deed onderzoek naar de toegevoegde waarde van nieuwe Enterprise Resource Planning (ERP) systemen volgens Belgische bedrijven van verschillende sectoren en grootten. Hieruit blijkt dat het merendeel van de Belgische bedrijven verouderde ERP-systemen gebruikt die aan vervanging toe zijn. Ze zien voordelen in nieuwe cloud ERP-systemen die bijdragen tot het succes van een bedrijf. 

Perceptie

Avanade onderzocht de perceptie van ERP-systemen in verschillende sectoren waaruit bleek dat 6 op de 10 Belgische bedrijven kampt met gedateerde ERP-systemen die ze willen vervangen. Bedrijfsleiders zien vooral de voordelen in van gebruiksvriendelijke, flexibele en schaalbare cloud ERP-systemen. Niet enkel op vlak van regulering, zoals bijvoorbeeld de nieuwe GDPR-regelgeving, maar ook voor businessoptimalisatie maken deze cloud ERP-systemen het eenvoudiger om in te spelen op digitale markten die voortdurend veranderen. 

De overgrote meerderheid van bedrijven wil overstappen naar nieuwe ERP-systemen omdat ze zowel klantervaring als productinnovatie verhogen (85%). Vooral de retailsector maakt zich zorgen over het vervangen van hun gedateerde systemen om klanttevredenheid te garanderen aangezien zij moeten opboksen tegen digitale concurrentie. 8 van de 10 bedrijven vindt het belangrijk om de bedrijfsprocessen te standaardiseren met behulp van cloud ERP-systemen (82%). Binnen de dienstensector willen zelfs 9 van de 10 bedrijven hun systemen vernieuwen met oog op het standaardiseren van bedrijfsprocessen (93%) en verhogen van hun vermogen om te innoveren (83%).

GDPR-wetgeving

De nieuwe GDPR-wetgeving speelt een rol in de motivatie van bedrijven om de overstap naar cloud ERP te maken. 7 van de 10 Belgische bedrijven willen het gebruiken om betere dataencryptie te verzekeren (70%). Ze vertrouwen oude ERP-systemen niet wanneer het aankomt op dataveiligheid en privacy issues en vrezen dat legacy ERP-systemen niet tegemoet komen aan GDPR. Deze zorg is veel prominenter aanwezig in België dan in de rest van Europa, waar maar de helft van de bedrijven betere dataencryptie wil voorzien. 

Bedrijfsleiders zien veel voordelen in cloud ERP. Bijna 9 op de 10 bedrijven (89%) geeft aan dat contact leggen met digitale klanten gemakkelijker wordt met deze systemen. Bijna 8 op 10 vindt dat ERP het mogelijk maakt om te innoveren op het gebied van Internet of Things (78%). Ook voorspellende analyses toepassen op financiële data en het beheer van gedetailleerde gegevens wordt eenvoudiger dankzij cloud ERP volgens (67%).

Belgische bedrijven zijn zich duidelijk bewust dat ze zich moeten aanpassen aan de digitale ontwikkelingen in de markt. Cloud ERP kan hier een oplossing voor bieden.  

De steekproef van dit onderzoek bestond uit 60 Belgische bedrijven en IT-leiders die verantwoordelijk zijn voor ERP en digitale transformatie binnen hun organisatie in België, Frankrijk, Nederland en het Verenigd Koninkrijk. Het onderzoek ging van start in April 2017 en werd afgerond in maart 2018. 30% van de respondenten was actief in de retailsector, 45% in productie en 25% in de dienstensector.

 

Robbert Hoeffnagel

Robbert Hoeffnagel

Editor @ Belgium Cloud

Pin It on Pinterest

Share This