Hoe de (AWS) cloud sport transformeert

25 juli 2018

Het bestuderen van zwakheden van de tegenstander voor de volgende wedstrijd of het realtime beslissingen nemen naar aanleiding van sensoren die op het lichaam van de atleet worden geplaatst; nieuwe onthullingen kunnen worden gedaan om kleine nuances en details te veranderen om daar je voordeel uit te halen. Ook kunnen fans, media en teams op een andere manier betrokken worden bij het spel. Denk bijvoorbeeld aan de digitale scheidsrechter die belangrijke momenten en overwegingen voor een scheidsrechter kunnen onderbouwen. Zoals je ook zag bij de penalty die Frankrijk tegen Kroatië kreeg in de finale van het WK. Dit is hoe sport nu kan profiteren van de flexibiliteit, rekenkracht en analyse van de cloud.
Dankzij cloud services als Amazon Web Services is het mogelijk om de achter de schermen van een reeds op gang zijnde revolutie te ontdekken, een nieuwe benadering van concurrentie waarin de kracht van berekening, analyse en superieure gegevensverwerking het verschil kan maken. In het veld, tussen een overwinning en nederlaag, en buiten het veld tussen een evenement waarbij miljoenen fans betrokken worden.

Racestrategieën

Kijkend naar de laatste Silverstone Grand Prix-race gebeurde er veel. Nadat Hamilton achter Vettel was afgegleden nadat hij te veel wielspin had gekregen en daarna een positie verloor aan Mercedes- teamgenoot Valtteri Bottas, kreeg de hoop van Hamilton op een thuisoverwinning een klap toen hij werd verslagen door Kimi Raikkonen in bocht 3. Hamiltons auto draaide om en sloot uiteindelijk aan op P17 en meer dan 20 seconden achter op titel rivaal Vettel. Hamilton verspilde weinig tijd om zich terug te vechten waardoor Mercedes met een significant tempo voorsprong op de middenveldlopers had om tegen het einde van de 10e ronde op te klimmen naar de zesde plaats.

Het incident bij de start had Vettel in staat gesteld een goede voorsprong voor Ferrari te realiseren met zes seconden voorsprong op Bottas op P2 met Max Verstappen derde plaats voor Red Bull. Vettel dacht zijn voorsprong te kunnen behouden met de beslissing dat hij de pit in moest aan het einde van ronde 20 waarbij Bottas een ronde later volgde, met een snellere ommekeer van de Mercedes-ploeg waardoor de voorsprong van Vettel verminderde. Omdat ze Bottas zijn lading niet wilde storen, gaf Mercedes Hamilton de opdracht om zijn ploegmaat voor te laten voordat ze uiteindelijk de Brit aan het einde van ronde 25 in de pit lieten gaan, waarbij hij ook mediums kreeg om het einde van de race te behalen…

Strategische overwegingen

Zoveel strategische overwegingen in slechts één alinea. De datawetenschappers van de Formule 1 trainen deep learning-modellen met 65 jaar historische racegegevens middels services van Amazon Web Services. Met deze informatie kan de Formule 1 kritische raceprestatiestatistieken analyseren om racevoorspellingen te doen en fans inzicht te geven in de beslissingen en strategieën die door teams en coureurs worden genomen.

Formule 1-datawetenschappers kunnen bijvoorbeeld voorspellen wanneer de auto’s de pit in moeten voor maximaal voordeel en bepalen wat de beste timing is voor het wisselen van banden. Door realtime racegegevens naar AWS te streamen, kan de Formule 1 belangrijke prestatiegegevens voor elke auto vastleggen en verwerken tijdens elke draai en bocht van de Formule 1-circuits met een ongeëvenaarde nauwkeurigheid en snelheid. Door gebruik te maken van geavanceerde machine learning kan de Formule 1 vervolgens vaststellen hoe een bestuurder presteert en of bestuurders zichzelf over de limiet hebben geduwd. Door deze inzichten met fans te delen via televisie-uitzendingen en digitale platforms verbetert de Formule 1 de fanervaring waardoor ze diep kunnen doordringen in de innerlijke werking van hun favoriete teams en stuurprogramma’s.

 

Robbert Hoeffnagel

Robbert Hoeffnagel

Editor @ Belgium Cloud

Pin It on Pinterest

Share This