Minister Jeholet huldigt NRB’s nieuwe datacenter in

6 juli 2018

Pierre-Yves Jeholet (viceminister-president en minister van Economie, Industrie, Onderzoek, Innovatie, Digitalisering, Werk en Vorming in de Waalse regering), Aline Devillers-Saal (burgemeester van Villers-le-Bouillet), Philippe Lallemand (voorzitter van de raad van bestuur van NRB en CEO van Ethias) en Pascal Laffineur (CEO van de NRB Groep) hebben het nieuwe datacenter van de NRB Groep officieel ingehuldigd in Villers-le-Bouillet, op een dertigtal kilometer van Luik. Na de inauguratieceremonie bezochten ze het geavanceerde en zwaarbeveiligde datacenter.

BelgiumDC is een joint venture van NRB en Etix Everywhere, waarbij elk de helft van de aandelen bezit. Etix Everywhere is een Luxemburgs bedrijf dat gespecialiseerd is in de bouw en de uitbating van ‘sleutel op de deur’ datacenters en dat wereldwijd in volle expansie is. Door die samenwerking heeft NRB ook toegang tot het netwerk van datacenters van Etix Everywhere, wat NRB in staat stelt om zijn klanten – in het bijzonder die met internationale activiteiten – grensoverschrijdende oplossingen aan te bieden. Tot de NRB Groep behoren, naast het moederbedrijf NRB, ook Xperthis (informatica voor ziekenhuizen), Trasys International (actief voor internationale organisaties) en de groep rond Cevi, Logins en Civadis (met oplossingen voor de lokale overheden).

30 kilometer

Het ingehuldigde datacenter is een aanvulling op de drie datacenters van NRB in Herstal. De twee sites liggen op een afstand van 30 kilometer van elkaar en zijn verbonden via glasvezel.

In de datacenters van NRB zijn systemen, toepassingen en gegevens van lokale, regionale en federale overheden en van bedrijven uit sectoren zoals de financiële diensten, de energie- en nutsvoorzieningen, de industrie en de gezondheidszorg ondergebracht.

Momenteel is de eerste module van BelgiumDC operationeel. Die is 300 vierkante meter groot. Twee bijkomende modules van elk 300 vierkante meter kunnen in enkele maanden tijd in werking worden gesteld.

Zwaarbeveiligd

Je komt het datacenter in Villers-le-Bouillet niet zomaar in. Nog voor de parkeerplaats is er videocontrole met intelligente beeldherkenning van de wagens en de bezoekers. Je hebt een QR-code of badge nodig, een pincode, login en wachtwoord… waarbij alles nauwlettend op afstand in de gaten wordt gehouden door controlecentra van NRB of Etix Everywhere in Luxemburg. Wie het datacenter ingaat, wordt letterlijk ‘gewogen’. Dat gebeurt opnieuw wanneer je BelgiumDC verlaat, om te garanderen dat je niets meeneemt. Het datacenter is beschermd door dubbele muren uit gewapend beton en er is een brandblussysteem met inert gas. Temperatuur, luchtvochtigheid, stofdeeltjes, het functioneren van alle hard- en software en andere parameters worden elke seconde gemonitord in de controlecentra van NRB en Etix Everywhere. Bij de kleinste anomalie of overschrijding van de strenge normen volgt een automatische alarmering om het probleem meteen op te lossen.

BelgiumDC is uitgerust met de allerlaatste technologieën op het vlak van beveiliging, energievoorzieningen, cooling maar ook op het vlak van netwerken, gegevensopslag en voorzieningen voor mainframe en gedistribueerde systemen.

Strategisch plan

Het nieuwe datacenter versterkt NRB’s private cloudcapaciteiten, een van de pijlers van NRB’s hybride cloudstrategie. NRB ging eerder dit jaar een samenwerking aan met IBM om zijn klanten een cloudplatform aan te bieden dat werkt als een ‘cloud broker’ die de klant adviseert rond de beste manier om zijn data te beheren en te verwerken – hetzij ‘on premise’, in NRB’s private cloud, in publieke clouds of in een combinatie daarvan. Het platform is ‘vendor-neutraal’ en kan zowel toegang bieden tot de cloud van Amazon, IBM, Microsoft Azure, binnenkort ook tot de Google cloud, of indien nodig andere.

Bovendien is het nieuwe datacenter een versterking van NRB’s rol als lokale veilige haven voor de gegevens van zijn klanten. NRB is immers al meer dan 30 jaar de partner bij uitstek van bedrijven, ziekenhuizen en tal van publieke organisaties in Wallonië, Brussel en Vlaanderen en zelfs op Europees niveau; organisaties die meer dan ooit belang hechten aan de beveiliging en de integriteit van de gegevens van hun klanten, patiënten of burgers.

De investering in het nieuwe datacenter en de samenwerking met IBM rond geautomatiseerde hybride cloud, kaderen in het strategisch groeiplan van de NRB Groep met 2022 als horizon. Het plan omvat een verbreding en verdieping van de activiteiten, ook in het buitenland en via overnames. De groep wil verdubbelen van 2.000 medewerkers nu tot 4.000 tegen eind 2022. NRB zal op dat moment 35 jaar zijn.

Motor

“BelgiumDC wapent ons niet alleen om een voorsprong te nemen op andere informaticadienstverleners en datacenteruitbaters in België, maar het stelt ons ook in staat om onze klanten een solide meerwaarde te blijven bieden”, zegt Pascal Laffineur CEO van NRB. “Onze infrastructuur en ons hybride cloudplatform vormen immers de basis, de technologische motor van onze nieuwe rol als begeleider van de digitale transformatie van onze klanten. Vergelijk het met de autonome wagen. De wagen mag nog zo gesofisticeerd en intelligent als mogelijk zijn, als zijn motor het laat afweten sta je nergens.”

 

Robbert Hoeffnagel

Robbert Hoeffnagel

Editor @ Belgium Cloud

Pin It on Pinterest

Share This