Bestedingen in Public Cloud Infrastructure groeien explosief

22 juni 2018

Uit nieuwe gegevens van Synergy Research Group blijkt dat de uitgaven van public cloud providers aan infrastructuurhardware en -software blijven stijgen. In het eerste kwartaal van 2018 namen deze investeringen met 32% toe ten opzichte van het eerste kwartaal van 2017. Dit is het hoogste groeicijfer in negen kwartalen, waarin de groei doorgaans tussen 10 en 20% lag.

In het eerste kwartaal van een kalenderjaar is er volgens het onderzoeksbureau meestal sprake van een sterke terugval na een seizoensgebonden sterk vierde kwartaal. In het eerste kwartaal van 2018 waren de bestedingen slechts 2% lager dan in het vierde kwartaal.

Wat het marktaandeel van de leveranciers betreft, blijven ODM’s over het geheel genomen het gros van de verkopen naar zich toetrekken. ODM’s zijn original device manufacturers en leveren vooral hardware op basis van Open Compute designs aan hyperscala partijen. Zij zijn nu goed voor bijna 30% van de totale inkomsten. Daarna volgen Dell EMC, Cisco en HPE, die elk een marktaandeel van tussen 5 en 10% hebben. In Q1 gevolgd door Microsoft, Huawei en VMware.

De totale verkopen aan hardware en software voor public cloudinfrastructuur groeiden in het derde kwartaal van 2017 naar meer dan 10 miljard dollar. In het eerste kwartaal van dit jaar groeide de investeringen tot meer dan 11 miljard dollar. Servers, besturingssoftware, storage, networking en virtualisatiesoftware waren in het eerste kwartaal samen goed voor 95% van de uitgaven.

ODM’s domineren de levering van server- en opslaghardware, op afstand gevolgd door Dell EMC, HPE en Cisco. Cisco heeft een duidelijke voorsprong in netwerken, ondanks de aanhoudend sterke groei van Arista. Microsoft en VMware zijn koplopers in het infrastructuursegment.

 

Pin It on Pinterest

Share This