Belgische bedrijven houden bij voorkeur hun servers lokaal

7 mei 2018

Het aantal servers op locatie is verminderd en cloud-hosting wint aan populariteit. Maar toch houden Belgische bedrijven bij voorkeur hun servers lokaal. Dit blijkt uit een marktanalyse van databasemarketingspecialist Computer Profile, waarbij meer dan 2.700 Belgische bedrijven met meer dan 50 werknemers zijn ondervraagd. 

Het aantal Belgische bedrijven dat servers (mainframe, midrange en X86 servers) op de eigen locatie houdt vermindert. In 2010 had 97,5% van de ondervraagde bedrijven hun servers on premise. In 2018 daalde dit percentage tot 83,9%. Vergeleken met onze noorderburen is deze daling miniem. Hier zakte het aantal lokale servers namelijk van 97,3% in 2010, naar 57,6% in 2018. Gekeken naar sectoren, voert het onderwijs de ranglijst aan met 89,8% dat de servers lokaal staan heeft. De financiële (77,1%) en ICT (77,2%) sector hebben het minst servers op locatie.

Daarnaast geraakt cloud-hosting stilaan de hype voorbij. Acht jaar geleden was dit nog een onbekend fenomeen. In 2018 is over alle organisaties en sectoren heen, de penetratie van public en private cloud servers gestegen naar gemiddeld 9%. Uit de analyses per sector komen wel enkele uitschieters naar voor. Zo steeg op één jaar tijd het aantal cloud-hosted servers in de ICT, telecom en utilities sector van 3,8% naar 20,0%, en kende wholesale en retail een stijging van 2,9% naar 10,9%. Ook de financiële en business services sector tekende een stijging op van 3,2% naar 10,6%.

High-end

In België blijft het gebruik van high end servers (mainframes en midrange servers) teruglopen. Slechts 18% van de bedrijfsvestigingen gebruikt high end serversystemen, lokaal of in een datacenter op een andere locatie. In 2010 lag de penetratiegraad nog op 33,4%. Ook hier is er een groot verschil met Nederland, waar nog slechts 9% van de vergelijkbare bedrijfslocaties een high end systeem gebruikt. De meest gebruikte high end servers zijn deze van IBM, met een installed base van 80,7%, gevolgd door Oracle met 10,5%.

X86 servers

Het gebruik van X86 servers op locatie blijft eveneens teruglopen, maar ook hier is dit minder dan in Nederland. In 2010 gaf nog 96% van de Belgische en 96% van de Nederlandse bedrijfsvestigingen aan dat men X86 servers op locatie in gebruik had. In 2018 is dit 82% bij de Belgische vestigingen, in Nederland nog slechts 57%.

“Algemeen genomen daalt het aantal servers op locatie bij bedrijven,” stelt Erik van Gurp, business analist bij computer Profile: “Een aantal evoluties liggen hier aan de grondslag. Zo is er een duidelijke beweging naar de cloud merkbaar, waarbij steeds meer bedrijven servers als IaaS afnemen bij spelers als Microsoft en Amazon. Daarnaast besteden steeds meer bedrijven het beheer van hun servers uit aan gespecialiseerde partijen. Een derde ontwikkeling, die in België minder merkbaar is, is de consolidatie van servers binnen een organisatie.”

Bekijken we de installed base bij de Belgische bedrijven, dan zijn er doorheen de jaren weinig veranderingen merkbaar. HPE blijft de grootste leverancier, gevolgd door Dell EMC (22,8%) en Fujitsu (8,2%). Met de verkoop van de desktop/laptoptak aan Lenovo trok IBM zich finaal terug uit de X86-markt. De cijfers laten echter zien dat het aandeel van Lenovo/IBM langzaam kleiner wordt en dat Lenovo nog niet zo’n sterke marktpositie heeft.

De penetratiegraad van X86 servers is met 93,1% bij de KMO’s het hoogst, de nationale ondernemingen tekenen het laagste percentage op met 70,9%. HPE heeft het grootste aandeel servers op locatie bij Multinationals (72,3%). In het publieke domein heeft HPE slechts een aandeel van 46,6%.

Robbert Hoeffnagel

Robbert Hoeffnagel

Editor @ Belgium Cloud

Pin It on Pinterest

Share This