Atos Quantum Learning Machine produceert eerste kwantumsimulaties van Qubits

13 april 2018

Tijdens een bijeenkomst van de Atos Quantum Scientific Council heeft Atos nieuwe simulaties op het gebied van kwantum computing geïntroduceerd. Wetenschappers van het Atos Quantum Laboratory zijn erin geslaagd om ‘kwantumgeluiden’ te reproduceren. Het resultaat is betere simulatie, die vrijwel volledig voldoet aan de eisen die  wetenschappers hieraan stellen.

De Atos Quantum Learning Machine (QLM) beschikt nu ook over geavanceerde functionaliteiten voor kwantum hardware-modellen, zoals realistische Qubit-geluidssimulaties en geoptimaliseerde kwantum-software voor echte kwantum-processoren. Dankzij deze innovatie zijn gebruikers van Atos QLM nu in staat om hun kwantum-algoritmes te vervolmaken in elke vorm van specifieke kwantum-hardware. De Atos Quantum Scientific Council beschouwt deze stap als een belangrijke doorbraak in het wetenschappelijke kwantum-onderzoek.

“We zijn erg onder de indruk van de vooruitgang die als onderdeel van het Kwantum-programma van Atos is geboekt. Sinds de lancering van de Atos Quantum Learning Machine in juli 2017 is deze machine voortdurend verrijkt met innovaties door de kwantum-teams van Atos. Door de succesvolle nabootsing van kwantum-geluiden hebben onze wetenschappers een nieuwe dimensie aan simulaties toegevoegd die de realiteit nog sterker benaderd”, zegt Thierry Breton, bestuursvoorzitter en CEO van Atos. “Deze belangrijke doorbraak maakt de weg vrij voor wetenschappers wereldwijd om specifieke algoritmes te testen die toekomstige kwantumcomputers met hun functionaliteiten zullen verrijken. Hierbij gaat het vooral om toepassingen op het gebied van kunstmatige intelligentie.”

Krachtigste kwantum-simulator ter wereld

Slechts negen maanden na de lancering van de Atos Quantum Learning Machine – ‘s werelds krachtigste kwantumsimulator, die in staat is tot 40 quantum bits (Qubits) simulaties te verrichten – is QLM al in verschillende landen verkocht, waaronder de Verenigde Staten (Oak Ridge National Laboratory), Frankrijk, Nederland, Duitsland en Oostenrijk. Hier zorgt QLM voor een versterking van wetenschappelijke onderzoeksprogramma’s in verschillende sectoren.

Kwantum computing moet het in de komende jaren mogelijk maken om enorme datavolumes te verwerken, zeker nu big data en het Internet of Things in opkomst zijn. Met zijn doelgerichte en ongeëvenaarde rekenkracht – vooral gebaseerd op supercomputer BullSequana – staat kwantum computing ook aan de basis van nieuwe innovaties op het gebied van deep learning, algoritmiek en kunstmatige intelligentie. Om vooruitgang op deze gebieden te blijven boeken, is Atos van plan partnerships te sluiten met onderzoekcentra en universiteiten in alle delen van de wereld.

Pin It on Pinterest

Share This