My Story vergroot transparantie in toeleveringsketen voor Italiaanse wijnmakers

15 maart 2018

Italiaanse wijnmakers maken gebruik van My Story van DNV GL om meer transparantie te bieden in de toeleveringsketen. Met behulp van My Story kunnen consumenten eenvoudig de inhoud van iedere wijnfles bekijken en zien wat er schuilgaat achter de unieke kenmerken van het product.

DNV GL is de internationale dienstverlener op het gebied van kwaliteitsborging en risicomanagement. Het bedrijf heeft My Story aangekondigd op de jaarlijkse GFSI Global Food Safety Conference in Tokio. My Story is een kant-en-klare blockchaingebaseerde digitale oplossing voor kwaliteitsborging in de levensmiddelen- en drankenindustrie. De oplossing combineert marktkennis en fysieke, onafhankelijke audits met diensten om gegevens te verzamelen en te verifiëren.

Reis van druif tot fles

My Story biedt inzicht in verschillende kenmerken en productieprocessen achter het product, zodat consumenten een weloverwogen aankoopbeslissing kunnen nemen. De consument hoeft alleen maar een QR-code te scannen om de volledige geschiedenis van het product en de reis van druif tot fles te bekijken.

My Story van DNV GL laat consumenten zien wat er schuilgaat achter de unieke kenmerken van een win (bron foto: DNV GL)

My Story van DNV GL laat consumenten zien wat er schuilgaat achter de unieke kenmerken van een win (bron foto: DNV GL)

“My Story biedt consumenten helderheid over producten en hun toeleveringsketen. Ze hebben directe toegang tot belangrijke productkenmerken, zoals kwaliteit, authenticiteit, herkomst, ingrediënten, water- en energieverbruik, enzovoort. Alle gegevens zijn gedurende het hele transformatieproces geverifieerd door DNV GL”, vertelt Luca Crisciotti, CEO van DNV GL – Business Assurance.

Meer inzicht in de toeleveringsketen

“Merken, detailhandelaren en producenten van eindproducten zullen profiteren van geverifieerde gegevens die meer inzicht in hun toeleveringsketen bieden, terwijl tegelijkertijd alle aspecten van producten verbeteren waar het gaat om economische en ethische factoren en kwaliteits-, veiligheids- en milieucriteria”, vervolgt Crisciotti. “Detailhandelaren en merken zullen over hun producten kunnen communiceren met een verhaal waarin de commitments en belangrijke productkenmerken zijn geverifieerd door DNV GL en toegankelijk zijn voor consumenten. My Story zal geleidelijk worden uitgebreid naar andere productcategorieën in de levensmiddelen- en drankenindustrie en naar andere branches waarin consumenteneisen bepalend zijn.”

De Italiaanse wijnsector is de eerste die de nieuwe oplossing gebruikt, waarbij de vier wijnproducenten Michele Chiarlo, Ricci Curbastro, Ruffino en Torrevento de koplopers zijn. Aan het einde van dit jaar zullen alle flessen die naar de winkel gaan, zijn voorzien van een My Story-etiket. Federdoc, de nationale federatie die meer dan 70% van de Italiaanse wijnproductie vertegenwoordigt, is enthousiast over My Story en noemt de oplossing een interessant initiatief voor de consument. Valoritalia, de Italiaanse controleautoriteit voor de wijnbouw, die gegevens verstrekt die zijn verzameld tijdens officiële controles, is betrokken bij het project.

Digital Assurance-concept

“My Story is onze eerste oplossing op basis van ons gloednieuwe Digital Assurance-concept, dat al veel verder gaat dan het volgen van een product van de oorsprong tot aan de consument. De door VeChain ondersteunde blockchainapplicatie zal beschikbaar worden gesteld op klantenportaal Veracity van DNV GL”, zegt Renato Grottola, directeur Digital Transformation bij DNV GL. “Dit is slechts de eerste stap in een langer traject, waarin we blockchaintechnologie, het internet of things, datacuratie en kunstmatige intelligentie samenhangend zullen combineren. Zo willen we klanten helpen bij het opbouwen van vertrouwen in hun producten, het verbeteren van hun prestaties en het verhogen van de efficiëntie in processen.”

Pin It on Pinterest

Share This