‘Migratie van bedrijfsapplicaties naar de cloud heeft weinig prioriteit’

30 januari 2018

78% van de IT-directeuren, Chief Information Officers (CIO’s) en Chief Technology Officers (CTO’s) zijn van plan hun bedrijfsapplicaties in 2018 te moderniseren. De focus ligt hierbij op het verbeteren van de gebruikerservaring, verhogen van de productiviteit van werknemers en beter beveiligen van gevoelige data. De migratie van bedrijfsapplicaties naar de cloud heeft echter nauwelijks prioriteit.

Dit blijkt uit onderzoek van Sapho, dat een omnichannel portal levert door de digitale werkplek, in samenwerking met IDG Communications. Voor het onderzoek zijn 160 IT-directeuren, CIO’s en CTO’s van bedrijven met meer dan 1.000 werknemers ondervraagd. Uit het onderzoek blijkt dat veel bedrijven door beveiligings- en compliance redenen geen mogelijkheid zien applicaties naar de cloud te verplaatsen. Daarnaast zijn legacy, on-premises applicaties vaak dusdanig diep geïntegreerd in de dagelijks processen van bedrijven dat deze applicaties niet kunnen worden vervangen.

5% van de apps wordt naar de cloud gemigreerd

Zo geven respondenten aan van alle bedrijfsapplicaties slechts 5% naar de cloud te willen migreren in de komende twaalf maanden. Het percentage bedrijfsapplicaties dat on-premises draait neemt in 2018 naar verwachting met 3% af. Bijna de helft van de respondenten stelt dan ook dat on-premises applicaties blijven bestaan en applicaties die toegang hebben tot kritieke data en systemen on-premises moeten blijven.

Voor het moderniseren van bedrijfsapplicaties en -systemen geven IT-directeuren, CIO’s en CTO’s prioriteit aan tools die kunnen worden geïntegreerd met bestaande systemen en de mogelijkheid bieden te profiteren van bestaande infrastructuur, security practices en tools. Ook noemen respondenten omnichannel ondersteuning voor bedrijfsapplicaties noodzakelijk, zodat gebruikers applicaties op ieder gewenst apparaat kunnen gebruiken. 88% van de respondenten noemt toegang tot applicaties vanaf desktops belangrijker dan toegang vanaf mobiele apparaten. Tegelijkertijd zijn mobiele applicaties in moderniseringstrajecten echter wel een belangrijke prioriteit van respondenten. Ook geeft een meerderheid van de respondenten aan het intranet te willen moderniseren. Sapho stelt dat het intranet in toenemende mate de hub voor de digitale werkplek wordt.

Werknemerservaring moderniseren

“Uit het onderzoek blijkt dat er een grote behoefte is aan het moderniseren van de werknemerservaring van enterprise applicaties”, aldus Fouad ElNaggar, CEO en medeoprichter van Sapho. “Grote bedrijven hebben biljoenen dollars geïnvesteerd in applicaties om de productiviteit en tevredenheid van werknemers te vergroten. Werknemers ontwijken hen (red: enterprise applicaties) echter door hun complexe workflows en moeilijk te gebruiken interfaces, die in de afgelopen twintig jaar niet zijn veranderd. Het gebrek aan applicatiegebruik begint nu impact te hebben op de bottom line, wat CIO’s en IT-afdelingen de mogelijkheid geeft een strategische impact te hebben op hun business.”

Alle resultaten van het onderzoek zijn verzameld in de onderstaande infographic.

Infographic van Sapho

Pin It on Pinterest

Share This