Groeiende omarming SaaS stimuleert investeringen in public cloud

25 januari 2018

Bedrijven investeren 160 miljard dollar in public cloud services en infrastructuur in 2018. Dit is 23,2% meer dan in 2017. De groei neemt de komende jaren af, al blijft de markt in de periode 2016-2021 naar verwachting met een samengesteld jaarlijks groeipercentage (CAGR) van 21,9% zal groeien. In totaal investeren bedrijven in 2021 naar verwachting 277 miljard dollar aan public cloud services en infrastructuur.

Dit voorspelt onderzoeksbureau IDC. De sectoren discrete productie (19,7 miljard dollar), zakelijke dienstverlening (18,1 miljard dollar) en banken (16,7 miljard dollar) investeren in 2018 naar verwacht het meest in de public cloud. De procesindustrie en retailsector investeren naar verwachting eveneens meer dan 10 miljard dollar in public cloud oplossingen. De investeringen groeien het snelst in de zakelijke dienstverlening (24,4% CAGR), telecomsector (23,3% CAGR) en bankensector (23% CAGR).

Customer journey verbeteren en optimaliseren

“De sectoren die het meest investeren – discrete productie, zakelijke dienstverlening en banken – zijn de sectoren die de enorme voordelen die public cloud services kunnen opleveren erkennen. Organisaties in deze sectoren zetten public cloud services in om 3rd Platform oplossingen snel te ontwikkelen en lanceren, zoals big data, analytics en Internet of Things (IoT). Deze oplossingen zullen de customer journey verbeteren en optimaliseren, en de operationele kosten verlagen”, aldus Eileen Smith, programmadirecteur Customer Insights and Analysis bij IDC.

Software as a Service (SaaS) is de grootste categorie binnen de public cloud markt; bijna tweederde van alle investeringen in de public cloud zijn gericht op SaaS oplossingen. Investeringen in SaaS, dat bestaat uit applicaties en systeeminfrastructuursoftware, zullen naar verwachting vooral gericht zijn op applicaties, wat tot en met 2019 naar verwachting goed zal zijn voor meer dan de helft van de investeringen in public cloud services. In enterprise resource management (ERM) applicaties en customer relationship management (CRM) toepassingen wordt in 2018 het meest geïnvesteerd, gevolgd door collaboratieve oplossingen en contentapplicaties.

Investeringen in IaaS blijven stabiel

Infrastructure-as-a-Service (IaaS) is in 2018 het op één na grootste segment als we kijken naar investeringen, gevolgd door Platform-as-a-Service (PaaS). De investeringen in IaaS zijn naar verwachting tot en met 2021 stabiel, waarbij de investeringen in servers iets groter zijn dan de investeringen in storage. PaaS-investeringen worden geleid door datamanagementsoftware, dat met een CAGR van 38,1% de grootste groei laat zien. De investeringen in applicatieplatformen, integratie- en orchestratie middleware en applicaties voor toegang, analyse en het afleveren van data zullen eveneens toenemen.

In West-Europa leiden het Verenigd Koninkrijk en Duitsland wat betreft investeringen in public cloud oplossingen en infrastructuur. In het Verenigd Koninkrijk wordt naar verwachting 7,9 miljard dollar geïnvesteerd in 2018, terwijl Duitse organisaties 7,4 miljard dollar investeren. De grootste afzetmarkt is echter de Verenigde Staten, dat goed met 97 miljard dollar goed is voor 60% van de totale wereldwijde investeringen.

Pin It on Pinterest

Share This