Cloud AutoML maakt machine learning en AI beschikbaar voor ieder bedrijf

19 januari 2018

Google lanceert Cloud AutoML. Hiermee wil het bedrijf kunstmatige intelligentie (AI) beschikbaar maken voor ieder bedrijf, ontwikkelaar en onderzoeker.

De techgigant lanceerde in 2017 als Google Cloud Machine Learning Engine, dat ontwikkelaars met expertise op het gebied van machine learning helpt machine learning modellen te bouwen. Daarnaast lanceerde het bedrijf de API’s Vision, Speech, NLP, Translation en Dialogflow, waarmee door Google getrainde machine learning modellen geïntegreerd kunnen worden in bedrijfsapplicaties. Daarnaast wijst Google op Kaggle, een community van datawetenschappers en machine learning onderzoekers die inmiddels meer dan een miljoen leden telt. Ruim 10.000 bedrijven maken volgens Google inmiddels gebruik van Google Cloud AI services, waaronder Box, Rolls Royce Marine, Kewpie en Ocado.

‘Beschikbaar voor slechts een handjevol bedrijven’

Google stelt dat echter slechts een handjevol bedrijven wereldwijd de beschikking hebben over het talent en budget dat nodig is om te kunnen profiteren van ontwikkelingen op het gebied van machine learning en AI. Zo zijn er slechts een beperkt aantal mensen in staat geavanceerde machine learning modellen te creëren. Bedrijven die toegang hebben tot dergelijke experts, hebben daarnaast nog steeds te maken met het tijdrovende en gecompliceerde proces om eigen op maat gemaakt machine learning modellen te bouwen.

Met Cloud AutoML wil Google hier verandering in brengen en machine learning en AI toegankelijk maken voor ieder bedrijf. “We denken dat Cloud AutoML AI experts nog productiever zal maken, nieuwe AI-gebieden vooruit zal helpen en minder vaardige technici in staat zal stellen krachtige AI-systemen te creëren waar zij voorheen alleen van konden dromen”, schrijft Google in een blogpost.

Cloud AutoML Vision

Google wil onder de naam Cloud AutoML meerdere diensten rond AI en machine learning gaan lanceren. De eerste uit deze reeks is Cloud AutoML Vision, een dienst die het eenvoudiger en sneller maakt om op maat gemaakte machine learning modellen te bouwen voor beeldherkenning. Via een drag-and-drop interface kunnen foto’s worden geüpload en modellen worden beheerd en getraind. Getrainde modellen kunnen vervolgens worden uitgerold op Google Cloud. Google stelt dat binnen enkele minuten een eenvoudig model kan worden gebouwd om een AI-enabled applicatie aan te sturen. Een productieklaar model kan in minder dan een dag worden gerealiseerd.

Het bedrijf stelt dat vroege testen met Cloud AutoML Vision om populaire publieke datasets zoals ImageNet en CIFAR te classificeren aantonen dat de service nauwkeurigere resultaten met minder misclassificaties oplevert dan generieke machine learning API’s.

Pin It on Pinterest

Share This