Waarde van M&A deals rond datacenters loopt op tot 20 miljard dollar in 2017

5 januari 2018

In 2017 zijn voor 20 miljard dollar aan fusie- en overnamedeals gesloten rond datacenters. Dit is meer dan 2015 en 2016 gecombineerd. In totaal werden er 48 deals gesloten in 2017.

Dit blijkt uit cijfers van Synergy Research Group. Gemiddeld werd in 2017 bijna iedere week een significante overname of fusie rond datacenters afgerond. De grootste overname van 2017 was de overname van DuPont Fabros door Digital Realty voor 7,6 miljard dollar. Ter verhouding: de grootste deal in 2015 en 2016 was de overname van TelecityGroup door Equinix voor 3,8 miljard dollar. Daarnaast vonden er vier andere overnames plaats met een waarde van meer dan een miljard dollar. Hierbij waren de partijen Equinix, Cyxtera, Peak 10 en Digital Bridge betrokken. Daarnaast zijn in 2017 twaalf deals gesloten met een waarde tussen de 100 miljoen dollar één miljard dollar, evenals 31 deals met een waarde tot 100 miljoen dollar.

M&A deals rond datacenters in 2017 (bron: Synergy Research Group)

Digital Realty en Equinix investeerde het meest

In de periode 2015-2017 waren Digital Realty en Equinix, de twee grootste colocatieproviders ter wereld, veruit de grootste investeerders. Deze twee partijen investeerden gezamenlijk 19 miljard dollar in het overnemen van datacenterproviders, exclusief de hangende overname van Metronode door Equinix. Equinix deed in 2015-2017 overnames in alle vier regio’s ter wereld, terwijl Digital Realty zich hierbij heeft gericht op de Verenigde Staten en Europa. Andere partijen die fors investeerden in overnames van datacenterproviders zijn CyrusOne, Peak 10, Digital Bridge, NTT, Carter Validus, Iron Mountain, Cyxtera en Elegant Jubilee.

“Wat de merger & acquisition (M&A) activiteit vooral drijft is de toenemende focus van bedrijven op het verbeteren van IT-capaciteit en afnemende focus op het bezitten dan datacenterassets”, legt John Dinsdale, Chief Analyst en onderzoeksdirecteur bij Synergy Research Group, uit. “Deze verschuiving drijft een enorme groei in outsourcing, via cloud services, colocatiefaciliteiten of sale en leaseback van datacenters. De spectaculaire groei van cloudproviders drijft ook veranderingen in de datacenterindustrie, aangezien datacenteroperators hen willen helpen hun schaal en wereldwijde footprint te vergroten. We verwachten veel meer datacenter M&A’s te zien in de komende vijf jaar.”

Pin It on Pinterest

Share This