Europese toezichthouders willen bij overnames kritischer kijken naar big data

3 januari 2018

Europese antimededingingsautoriteiten willen bij overnames en fusies strenger gaan kijken naar big data die bedrijven hierdoor in handen krijgen. De toezichthouders zijn bang dat bedrijven met behulp van big data een oneerlijk voordeel krijgen over concurrenten en met name nieuwkomers op de markt.

Dit zegt Margrethe Vestager, Eurocommissaris voor Mededinging, in een interview met de Wall Street Journal. De toezichthouders vrezen dat grote organisaties door big data exclusief inzicht krijgen in informatie die nodig is om klanten tevreden te stellen of kosten te verminderen. Nieuwkomers op de markt hebben geen toegang tot deze informatie, wat kan leiden tot oneerlijke concurrentie.

Vestager stelt dat data in sommige gevallen extreem waardevol kan zijn. De Eurocommissaris stelt dat big data bedrijven enorme kansen kan geven, die niet beschikbaar zijn voor andere partijen. De EU overweegt daarom regels voor overnames en fusies aan te scherpen, zodat strenger kan worden toegekeken op big data die bedrijven hierbij in handen krijgen. De vraag of data die een bedrijf in handen krijgt uniek is en of concurrenten ook toegang kunnen krijgen tot deze data staat hierbij centraal.

https://www.wsj.com/articles/eu-competition-chief-tracks-how-companies-use-big-data-1514889000

Pin It on Pinterest

Share This